Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Και πάλι (!) στα... σαγόνια της τρόικας



Την ώρα που η κυβέρνηση κέρδιζε τη μάχη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, οι δανειστές συνέχιζαν τον πόλεμο στη χώρα κατά τις επαφές τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον εκβιασμό για νέα, δυσβάσταχτα μέτρα.
Η τρόικα συνεχίζει τις πιέσεις με όπλο τις ασφυκτικές προθεσμίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση, που έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να έχει καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων, τινάζοντας στον αέρα και την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και τη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού. Ούτως ή άλλως οι εκπρόσωποι
της τρόικας θα βρίσκονται την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα επιστρέψουν.
Η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση (που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες) φάνηκε να βγαίνει λευκός καπνός. Η τρόικα απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δεχτεί πρόσθετα μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, έναντι των 500.000.000 ευρώ που δηλώνει ότι θα δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, σε μια περίοδο όμως που η ελληνική πλευρά δείχνει να «καίγεται» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού που, με βάση το Σύνταγμα, πρέπει να κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί τότε πάση θυσία και απορρίπτει το ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, εάν αργήσει η συμφωνία με την τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών. Η επιστολή της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε στην ουσία χαρακτήρα τελεσιγράφου: ή συρρικνώνετε δραστικά τα ΕΑΣ ή προχωράτε στην άμεση εκκαθάρισή τους. Στην πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιθανή η λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, το οποίο θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.
Οι τροϊκανοί παραμένουν επικριτικοί σε τέσσερα μέτωπα:
1. Νέο πλαίσιο φορολογίας των ακινήτων: Ο Γ. Στουρνάρας τούς διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από βουλευτές τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν περιπλέξει την κατάσταση.
2. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων: Σήμερα αποδίδουν έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως σε κοινωνικούς και άλλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι, έτσι η κατάργησή τους θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
3. Αποκρατικοποιήσεις: Εμφανίζονται διαρκώς υστερήσεις και η αξιοποίηση ακινήτων δεν μπορεί να προχωρήσει με τους προσδοκώμενους ρυθμούς.
4. Διαρθρωτικές αλλαγές σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: Συγκροτούν έναν μακρύ κατάλογο περίπου 100 μνημονιακών υποχρεώσεων για το επόμενο διάστημα.
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...