Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ξεκίνησε η μάχη των προαπαιτούμενων



Πραγματοποιώντας τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και στην επιστροφή στις αγορές.
Τον… τόνο έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με δηλώσεις του στη «Wall Street Journal» ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει τα συμφωνηθέντα -έστω και αν εκτιμά ότι κάποια από αυτά δεν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα- προκειμένου να ξεκινήσει -μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης- η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι εφικτή η επιστροφή στις αγορές: «Ο στόχος είναι να
επιστρέψουμε. Εάν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην «WSJ».
O πρωθυπουργός μιλώντας στην ίδια εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης από το 2ο εξάμηνο του 2016.
Υποστήριξε βέβαια ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη ελληνική οικονομία και ειδικά την τουριστική βιομηχανία. Ετσι, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να βάλει και ρήτρα «μεταναστευτικού» στη διαπραγμάτευση: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος».
Ρεαλιστική προσέγγιση
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ηπιότερη. Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, «παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων, δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».
Η 1η αξιολόγηση
Ο χρόνος για την έναρξη των συζητήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για αύριο, Παρασκευή, προγραμματίζεται να συγκληθεί το Euro Working Group εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου.
Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να πάρει στα χέρια της την Παρασκευή μια πρώτη συμφωνία σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει κατά προτεραιότητα, έτσι ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη από τις δύο υποδόσεις που απομένουν.


Υπενθυμίζεται ότι από τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκε να καταβληθούν στην Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας, απομένει ένα υπόλοιπο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, θα καταβληθεί σε δύο υποδόσεις ανάλογα με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ξεκλειδώσει η πρώτη υποδόση παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως άλλωστε και όλο το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης του υπόλοιπου δανείου (σ.σ.: πρακτικά, εκτός από τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ έχει αποσαφηνιστεί μόνο ότι θα δοθούν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τα υπόλοιπα 30 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας προγραμματισμός).
Συνεργασία και τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις
Εν όψει των επίσημων επαφών στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας, στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν χθες και προχθές την ευκαιρία να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών.
  • Ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην κατεύθυνση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η κα Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό, που ήταν και η πρώτη μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Τον Ελληνα υπουργό συνόδευαν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις - μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της συμφωνίας, η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
     
  • Στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Verwey. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιαστικά διαδέχτηκε την Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και -βάσει μνημονιακής δέσμευσης- θα έχει ως κύριο αντικείμενο ακριβώς την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το εξάμηνο μαθητείας
Ως προς το περιεχόμενο που θα έχουν οι συζητήσεις των επόμενων ημερών και κυρίως ως προς τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Γερμανία, ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ.
«Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ολα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται» δήλωσε ο κ. Γέγκερ, κάνοντας επίσης ένα δηκτικό σχόλιο για την ελληνική κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι αν και όλα αυτά τα διαπιστώσαμε εδώ τον Ιανουάριο, χρειαστήκαμε τώρα μισό χρόνο μέχρι να εκπληρωθούν, δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη χώρα (σ.σ.: τη Γερμανία) και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά με κάποια πρόοδο μάθησης που ήταν απαραίτητη στην Αθήνα».
Στο Eurogroup της Δευτέρας το προσχέδιο
Εκτός από τον προγραμματισμό των εκταμιεύσεων και των προαπαιτούμενων, στο μικροσκόπιο τόσο του Euro Working Group όσο και του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου αναμένεται να βρεθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στο οποίο αναμένεται να αποτυπωθούν για πρώτη φορά όχι μόνο οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2016, αλλά και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά.
Ηδη από χθες κυκλοφόρησε η ατζέντα του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι «ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Το Eurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την εφαρμογή νέου προγράμματος».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται ότι θα ζητήσουν από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών περαιτέρω διευκρινίσεις και για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός αμέσως μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ.
Στις προγραμματικές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και πάλι στον στόχο για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην προώθηση του «παράλληλου προγράμματος» ειδικά στον χώρο της υγείας και της παιδείας, αλλά και στην εξεύρεση ισοδυνάμων, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
 http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...