Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η «πολιτική ορθότητα» σε νέα απογείωση

photo: MikeLawrie@flickr

Έγινε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση της ΕΝΡΑ/της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων. Άλλες φορές, το γεγονός είχε αρκετό ταρατατζούμ, επισημότητες, ευκαιρία πολιτικών δημοσίων σχέσεων, υψηλό προφίλ των δικών μας εκδοτών – τα αναμενόμενα. Αυτήν τη φορά, αιδήμων διακριτικότης.
Ας είναι. Σε παρόμοιες συναντήσεις όλο και κάποιο ψίχουλο ουσίας πέφτει κάτω από το τραπέζι. Λοιπόν: ανέφεραν οι Λουξεμβούργιοι εκδότες ότι τα εκεί πρακτορεία διανομής των εντύπων, τους κάλεσαν μιαν ωραία πρωία να υποβάλλουν – γραπτά, επίσημα, δεσμευτικά – διαβεβαίωση ότι τα έντυπα που δίνουν προς διανομή δεν θα περιέχουν πορνογραφικό, προσβλητικό, επιθετικό/offensive υλικό. Αν δεν δώσουν τη γραπτή αυτή διαβεβαίωση… τα έντυπα δεν θα γίνονται δεκτά προς διανομή. Η Λουξεμβουργιανή πρόεδρος
των εκδοτών απήντησε μ’ ένα κοφτό: «je ne signerai pas!»/ Δεν θα υπογράψω. Οι νομικοί εξήγησαν ότι, εφόσον υπάρχει παρόμοιο προσβλητικό κ.λπ. περιεχόμενο, τίθεται ζήτημα παρανόμου – οπότε τα δικαστήρια θα κρίνουν. Αλλά μια de facto προληπτική λογοκρισία, και μάλιστα στα χέρια ιδιώτη, ξεπερνά τα όρια.
Ύστερα ήρθε η σειρά του Σκανδιναβού συναδέλφου, του οποίου η – παραδοσιακή, σοβαρή, ξεκίνησε ως ημερήσια στα μέσα του 19ου αιώνα – Berlingske Tidende είχε την ακόλουθη περιπέτεια στα χέρια του Facebook. Καλύπτοντας μια γιορτή χίπικης κοινότητας, ανέβασε στη σελίδα της φωτογραφικό υλικό που – χίπικη κοινότητα είπαμε! – περιελάμβανε σκηνές με γυμνούς άνδρες και γυναίκες. Το Facebook κατέβασε το υλικό αυτό, «πάγωσε» δε τη σελίδα επί μια μέρα. Το ίδιο συνέβη και δεύτερη φορά – οπότε η εταιρεία αυτή κοινωνικής δικτύωσης ειδοποίησε ότι… αν υπάρξει επανάληψη, η εφημερίδα θα αποκλεισθεί οριστικά.
Και, για να μη νομισθεί ότι παρόμοιες εκδοχές «πολιτικής ορθότητας»/political correctness προκύπτουν μόνον από περίεργους ιδιώτες, ας σημειωθεί ότι η – απερχόμενη – Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (υπέροχο οίκημα στην Badia Fiesolana, έξω από τη Φλωρεντία) μια μελέτη, με τον καταπληκτικό τίτλο: «Standard-setting for media freedom». Η μετάφραση και μόνον του τίτλου – όχι απλώς στα Ελληνικά «Δημιουργία προδιαγραφών για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», αλλά σε νοηματικό περιεχόμενο… - δείχνει πόσο η «Ευρώπη» έχει ανάγκη από έναν Τύπο ελεγχόμενης, καθοδηγούμενης, κατευθυνόμενης με προδιαγραφές ελευθερίας.
Ζούμε σε περίεργους καιρούς.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...