Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτεί η επιλογή Τσίπρα να είναι υποψήφιος σε Δυτικό Τομέα Αθήνας και Ρέθυμνο

Και με τις περιφέρειες που επέλεξε να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζεται ο συμβολισμός της «επιστροφής στις ρίζες» δηλαδή η επικέντρωση του κόμματος στην τρέχουσα εκλογική εκστρατεία στο ακροατήριο που παραδοσιακά φιλοδοξεί να εκπροσωπεί αυτό του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών συνοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την έναρξη αυτού του προεκλογικού αγώνα από τη Νίκαια και το Κερατσίνι, μιλώντας για «επιστροφή στις ρίζες».
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά σε αυτή την εκλογική μάχη την Α΄ Πειραιώς, και παράλληλα κατέρχεται στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, επιλογή που συμβολίζει την στροφή στο κομμάτι εκείνο της Αττικής στο οποίο υπερείχε από το 2012 και μετά (μαζί με τη Β΄ Πειραιώς), αλλά στις εκλογές του Μαΐου έχασε σημαντικές δυνάμεις. Όπως σημείωναν χθες κομματικές πηγές πρόκειται για μια επιλογή με ισχυρό συμβολισμό, καθώς η συγκεκριμένη είναι μια περιφέρεια με ισχυρό το στοιχείο των λαϊκών στρωμάτων «που παραδοσιακά αποτελούσε τη κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τώρα θέτει ως βασικό στόχο να επαναπροσεγγίσει». Στον Δυτικό Τομέα στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκλέχθηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, ενώ τρίτος με απόσταση σε σταυρούς είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, του οποίου η επανεκλογή στις 25 Ιουνίου αποτελεί στοίχημα.

Η τρίτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι η το Ρέθυμνο που στόχο έχει την στήριξη της επανεκλογής του Ανδρέα Ξανθού, ενός στελέχους που βγήκε πιο μπροστά με την πανδημία, καθότι τομεάρχης Υγείας ενώ είναι μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εξ ου και από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως η επιλογή αυτή μεταξύ άλλων είναι και μήνυμα ενότητας του κόμματος. Η ανάκτηση της συγκεκριμένης περιφέρειας – από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «μάχη της Κρήτης» – θεωρείται άλλωστε εφικτή, καθώς ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πολύ μεγάλο ποσοστό από το 2019 ωστόσο το ΠΑΣΟΚ τον προσπέρασε κατά 215 ψήφους.

Πάντως, περαιτέρω σηματοδοτεί και μια γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών του κόμματος στην Κρήτη συνολικά, άλλη μια περιοχή «προπύργιο» του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 (παίρνοντας τα σκήπτρα από το ΠΑΣΟΚ) η οποία στις εκλογές του Μαΐου για πρώτη φορά «βάφτηκε» μπλε. Η έμφαση στην Κρήτη θα τονιστεί και με τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη τις επόμενες μέρες, ενώ θα την επισκεφτεί και την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπει την Περιφέρεια Σερρών στην οποία ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, καθώς η λογική της αποδυνάμωσης του Κώστα Αχ. Καραμανλή δια της συγκέντρωσης δυσαρέσκειας μετά το δυστύχημα των Τεμπών αποδείχτηκε άτοπη. Αφήνει επίσης και την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, όπου επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντική απώλεια εκλογικών δυνάμεων.
Το «νέο» σύνθημα

Στο μεταξύ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το νέο του σύνθημα «Δίκαιη κοινωνία – Ευημερία για όλους» μαζί με το νέο προεκλογικό του υλικό. Όπως σημειώνεται από την Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε το συγκεκριμένο σύνθημα «αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των δημοκρατικών αγώνων μέσα από το πρίσμα των οραμάτων της Αριστεράς», ενώ επιπλέον, το «Δίκαιη Κοινωνία» αποτελούσε μια από τις προμετωπίδες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, και το «Ευημερία για όλους» συνοψίζει «το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία».

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη και την Πιερία, επιχειρώντας να υπογραμμίσει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται συνολικά ακόμη και στις δύσκολες για το κόμμα περιφέρειες.
https://www.topontiki.gr/2023/06/06/siriza-ti-simatodoti-i-epilogi-tsipra-na-ine-ipopsifios-se-ditiko-tomea-athinas-ke-rethimno/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...