Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Περιμένοντας τις αποφάσεις Τσίπρα…

Παρότι πλέον διατρέχουμε το τρίτο 24ωρο μετά τις εκλογές και το συντριπτικά κακό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, πολλά κορυφαία στελέχη δεν είχαν ακούσει το τηλέφωνό τους να χτυπάει έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που έχει σχολιαστεί αρνητικά και στο εσωκομματικό σκηνικό- χθες και προχθές απέφυγε να πάει στο γραφείο του, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα περί τις προθέσεις και τις σκέψεις του. Ασφαλώς, η εσωκομματική συζήτηση κινείται γύρω από τον άξονα που ο ίδιος έθεσε: ότι, δηλαδή, θα επιδιώξει να μείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση και οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των στελεχών παίρνουν σχεδόν ως δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει και μπορεί να παραμείνει: επί της ουσίας, προαναγγέλλοντας ότι θα αναζητήσει την αναβάπτισή του από την βάση του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στους όποιους εσωκομματικούς του αντιπάλους και τώρα περιμένει να δει αν κάποιος θα επιλέξει να το σηκώσει. Βεβαίως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Matrix24.gr, αυτή τη φορά δε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «περίπατο» μόνος του, για δύο λόγους: πρώτον, διότι υπάρχουν προβεβλημένα στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει «πάση θυσία» να υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα -ώστε να δοθεί ένα μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κόμμα Τσίπρα». «Θα μας κάνουν χάρη», αντιτείνουν διάφοροι «προεδρικοί» σχολιάζοντας αυτά τα σενάρια.


Όμως, υπάρχει και ένας ακόμη λόγους που προοιωνίζεται δυσκολίες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: ακόμη κι αν για τον ίδιο επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο -δηλαδή μία fast track εκλογή του από τη βάση του κόμματος μέσα στον Ιούλιο χωρίς ισχυρή αντιπαραθετική υποψηφιότητα- αποτελεί πρόκληση η συμμετοχή: αν, δηλαδή, ενώ είχε ψηφιστεί πριν δύο χρόνια από 150.000 πολίτες που ήταν ή είχαν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τους 50.000, είναι σαφές ότι ακόμη και έχοντας επανεκλεγεί, θα έχει σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης -και θα τραυματιστεί κι άλλο τόσο το δικό του προσωπικό πολιτικό προφίλ, όσο όμως και το προφίλ του κόμματός του ως κόμματος εξουσίας.

Διαφωνίες

Συν τοις άλλοις, έχει τη δική του σημασία η κοινή διαπίστωση όλων ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκροτημένες τάσεις: δεν υπάρχουν, δηλαδή, «προεδρικοί» με ενιαία γραμμή και εσωκομματική αντιπολίτευση με επίσης ενιαία γραμμή. ΣΕ απλά ελληνικά, υπάρχουν «προεδρικοί» που διαφωνούν με την προοπτική να γίνει μία γρήγορη και συνεπτυγμένη εσωκομματική διαδικασία, όπως υπάρχουν και στελέχη των «53» και ευρύτερα της «Ομπρέλας» που αναγνωρίζουν ότι το να αλλάξει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πάρει 17,85% στις εκλογές, αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου. Όπως και να έχει, σε σχέση με τις διαφωνίες επί των χρονοδιαγραμμάτων, υπάρχει μία μέση λύση που ενδεχομένως να επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας: να διαχωριστεί, δηλαδή, η διαδικασία επανεκλογής ηγεσίας από τη βάση με το συνέδριο του κόμματος. Να επικαλεστεί, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη ανασυγκρότησης πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ώστε να αναβαπτιστεί από τη βάση τον Ιούλιο, αλλά να δεσμευθεί παράλληλα για μία «βαθιά και αναλυτική» συζήτηση σε ένα συνέδριο στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο, με εκλογή νέων συνέδρων και αναλυτική ακτινογραφία όλων των ανοιχτών θεμάτων.
https://www.matrix24.gr/2023/06/perimenontas-tis-apofasis-tsipra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...