Σύμφωνα με το Politico, η Πολωνία προσπαθεί να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν μόνο ομόφωνα αποφάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό εξ ορισμού θα ακύρωνε την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Η πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, να καταθέτει την ιδέα του.
Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.
Στο πλευρό της Πολωνίας βρέθηκε η Ουγγαρία, η οποία έχει και αυτή αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα φαίνεται ότι δεν έχει διευθετηθεί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους ηγέτες να θέσουν το μεταναστευτικό στη διάταξη της επόμενης Συνόδου, τον Οκτώβριο.
€12 δισ. για το μεταναστευτικό
Οι «27» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.
Πάνω από 10 δισ. ευρώ για τρίτες χώρες, όμορες δηλαδή της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και συνεπώς να τους κρατούν στα εδάφη τους, και άλλα 2 δισ. για την ενίσχυση των κρατών – μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.
Τα κράτη – μέλη έχουν διαμοιραστεί σε αυτά που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτά που ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία. Για παράδειγμα η Γερμανία επιθυμεί όχι απλώς να δοθούν περισσότερα χρήματα σε γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μεταναστών, αλλά παράλληλα να δοθεί ως δέλεαρ στην Άγκυρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Το ζήτημα της Τουρκίας έχει ενδιαφέρον καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ επιθυμούν μεν μια καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, θέτουν δε ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Αθήνα και την Λευκωσία.
Μητσοτάκης: «Χρειάζονται καινοτόμες πολιτικές κατά των διακινητών»
Τη θέση της Ελλάδας για το ζήτημα του Μεταναστευτικού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην τοποθέτησή του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
«Αναμφίβολα το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου. Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την Ήπειρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Η πατρίδα μας αποδίδει σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης και είναι μία αποστολή που η ελληνική Πολιτεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων δυνάμεων έχει επιτελέσει στο ακέραιο μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια που δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του.
Όλη μας η ενέργεια πρέπει να κατευθύνεται στην εξαφάνιση και στην απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο».
Για τα ζητήματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Εξακολουθούμε να επενδύουμε στην πολιτική ανάπτυξης που είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την επιμονή ακρίβεια που εξακολουθεί και τους ταλανίζει».
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε. «Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 90%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».
https://www.topontiki.gr/2023/06/30/sinodos-korifis-polonia-ke-oungaria-blokaroun-ti-simfonia-gia-to-metanasteftiko/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου