Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η μικρή, μεγάλη φοροδιαφυγή

Μια παλιά ταινία έδειχνε δύο ομάδες ανθρώπων να ανταλ-λάσσουν βρισιές, ως προοίμιο ενός βίαιου ξυλοδαρμού. Σε κάποια στιγμή, όταν τα αίματα άναψαν για καλά, ο αρχηγός της μιας ομάδας γυρίζει και ρίχνει μια στριφογυριστή σφαλιάρα στον κοντοπίθαρο ακόλουθό του. «Μα γιατί το έκανες αυτό;» ρωτάει ο κοντός κρατώντας το μάγουλό του. «Οι απέναντι είναι πολύ δυνατοί για να τους πλακώσω», λέει με καμάρι ο αρχηγός.

Ετσι είναι η ιστορία της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις χειροδικούν επί των εργαζομένων, επειδή οι άλλοι «είναι πολύ δυνατοί για να τους πλακώσουν». Μην παρασυρθούμε και φτιάξουμε θεωρίες επί του φανταστικού. Υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα που έχουν ανοιχτή γραμμή με τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά οι φορολογικοί νόμοι δεν φτιάχνονται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι τελευταίοι έχουν καλούς λογιστές και δικηγόρους, ενώ το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα της χώρας προσφέρει πολλά παραθυράκια. Κατά κανόνα φοροαποφεύγουν χωρίς ειδικούς νόμους. Ο ισχυρότατος αντίπαλος κάθε κυβέρνησης είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων, που έχουν πολιτικό βάρος και βαφτίζουν «φοροεπιδρομή» κάθε εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.

Χρόνια τώρα, σκιαμαχούμε κατά της «θηριώδους φοροδιαφυγής» στην Ελλάδα. Λέμε σκιαμαχούμε, διότι φανταζόμαστε ότι πολυεθνικές πίνουν τα έσοδα του κράτους με το μπουρί της σόμπας. Οχι ότι αυτές είναι άμεμπτης φορολογικής ηθικής· απλώς βρίσκουν άλλους τρόπους ώστε να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κοινωνικό σύνολο. Ανακαλύπτουν τρύπες που, ηθελημένα ή άθελά τους, αφήνουν οι κυβερνήσεις για να κρύψουν κέρδη. Οι «φορολογικοί παράδεισοι» είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι: η αφορολόγητη «επιστροφή κεφαλαίου» αντί της διανομής μερίσματος που φορολογείται με το ισχνό 5%-10%, τα λογιστικά κόλπα με την επαναγορά μετοχών και άλλα που μόνον η φαντασία λογιστών και δικηγόρων τα περιορίζει.

Δεν γνωρίζουμε σε τι έκταση εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα. Τα εγχώρια στατιστικά στοιχεία είναι πονεμένη ιστορία και η φοροαποφυγή δεν μετράται ως φοροδιαφυγή. Η «θηριώδης φοροδιαφυγή» που διαρκώς συζητάμε παράγεται από τις πολλές και μικρές φοροδιαφυγές των αναρίθμητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε μια χώρα όπου το 27% του εργατικού δυναμικού της είναι αυτοαπασχολούμενοι, σπανίως θα βρεθεί πολιτικός που να εκνευρίσει 1,2 εκατ. ψηφοφόρους (συν τις οικογένειές τους) καταπολεμώντας τη μικρή-θηριώδη φοροδιαφυγή. Ούτε καν η προηγούμενη, που περηφανεύεται ως εκσυγχρονιστική. Εξ ου και η σισύφειος σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Θα συνεχίσουμε…

https://www.kathimerini.gr/opinion/562457149/i-mikri-megali-forodiafygi/

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένων και ακάλυπτων δανείων και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε απάντηση στη στιγμή.

    Ένα δάνειο από μια αξιόπιστη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...