Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

700 ζωές

Ο Μοχάμεντ είναι ένας απ’ τους λίγους ανθρώπους που σώθηκαν απ' το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στα ανοιχτά της Πύλου. Η επανένωση με τον αδερφό του συγκίνησε όλο τον κόσμο. Όμως ακόμα αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μετά απ' την ανείπωτη αυτή τραγωδία, χρειαζόμαστε απαντήσεις και πολιτικές για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Είναι ηθικό καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύει τους ευάλωτους, και τόσα χρόνια εχθρικότητας προς τους πρόσφυγες είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Υπόγραψε για να ζητήσουμε απ' την κυβέρνηση ξεκάθαρες κι αμερόληπτες απαντήσεις για το τι συνέβη, ισχυρή δέσμευση για την προστασία όλων των ανθρώπων στη θάλασσα, κι έναν ασφαλή τρόπο να αιτούνται άσυλο οι πρόσφυγες.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες και φίλοι,

Η ιστορία της επανένωσης του Μοχάμεντ με τον αδερφό του έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Μοχάμεντ ήταν ένας απ’ τους λίγους επιζώντες σ’ ένα απ’ τα χειρότερα ναυάγια στα ευρωπαϊκά χρονικά.

Αλλά εκατοντάδες άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Μητέρες, πατέρες, παιδιά. Άνθρωποι σαν εσένα κι εμένα, που το μόνο τους σφάλμα ήταν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή και να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο.

Πρόκειται για τραγωδία.

Καθώς η Ελλάδα συνέρχεται απ’ το σοκ, ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς έχει συμβεί. Και με βάση την εχθρικότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και τις μαρτυρίες των επιβαινόντων, δεν μπορεί να αποκλειστεί τυχόν υπαιτιότητα της κυβέρνησης.

Ας δείξουμε στην κυβέρνηση πως οι Έλληνες πιστεύουμε στην ανθρώπινη μεταχείριση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο και τις διώξεις. Υπόγραψε τώρα και θα παραδώσουμε τις φωνές μας στην κυβέρνηση, απαιτώντας ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη κι ισχυρή δέσμευση για την προστασία όλων των προσφύγων στη θάλασσα!






Όχι άλλοι θάνατοι στη θάλασσα!

Πολλές φορές ακούμε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι η διακίνηση ανθρώπων, κι όντως οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν έναν ασφαλή τρόπο για να αιτούνται άσυλο. Αλλά χρόνια και χρόνια εχθρικών πολιτικών δημιούργησαν μια κατάσταση όπου οι πρόσφυγες που κινδυνεύουν δεν αισθάνονται ασφαλείς να πατήσουν το πόδι τους στις ελληνικές ακτές. Είναι το ίδιο με το να αφήνεις ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, κι αυτό είναι απλά απαράδεκτο.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ηθικό καθήκον να προστατεύει τους ευάλωτους και να επιτρέψει μια ανεξάρτητη έρευνα. Μακροπρόθεσμα οι άνθρωποι χρειάζονται έναν ασφαλή τρόπο να αιτούνται άσυλο, αλλά μέχρι τότε χρειαζόμαστε απαντήσεις ώστε να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία.

Με μια μαζική δημόσια κατακραυγή μπορεί να τα καταφέρουμε, και θα δείξουμε στην επικείμενη κυβέρνηση πως οι εχθρικές πολιτικές της απέναντι στους πρόσφυγες απέτυχαν. Βοήθησε να δώσουμε δυναμική στην έκκληση, υπογράφοντας και διαδίδοντάς την παντού. Η φωνή μας μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση έτσι ώστε να προστατεύει όλους τους πρόσφυγες στη θάλασσα.

Όχι άλλοι θάνατοι στη θάλασσα!

Εδώ και χρόνια έχουμε κάνει εκστρατείες ώστε οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, και τα δεινά τους να μην αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Το κίνημά μας έχει δείξει ξανά και ξανά σ’ όλο τον κόσμο πως μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές. Ας ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας για να δείξουμε στην Ελληνική κυβέρνηση πως ο κόσμος είναι με την ηθική και την αξιοπρέπεια. Μαζί μπορούμε να εντείνουμε την πίεση ώστε η κυβέρνηση να υιοθετήσει μια ανθρώπινη προσέγγιση απέναντι στους πιο ευάλωτους.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...