Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

Το blog επιστρέφει καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο κίνδυνος μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, για δημιουργία βαθιά καθεστωτικών και αντιλαϊκών τετελεσμένων είναι πλέον ορατός, ένας κίνδυνος που, μετά την οικονομική υποχώρηση της χώρας στην προ χούντας κατάσταση, είναι πλέον ορατός και στο θεσμικό επίπεδο, καθώς η δεξιά έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία άνευ προηγουμένου. Αυτό που αρνούνται να πιστέψουν, καταλάβουν ή να δεχθούν πολλοί είναι πως η ευκαιρία της δεξιάς να επαναφέρει το προ χούντας κράτος (προσαρμοσμένο με πινελιές α λα καρτ συστημικού δικαιωματισμού) είναι τώρα. Το ότι έχουν περάσει 50 χρόνια από τη χούντα δείχνει το μέγεθος των αλλαγών που θέλουν να φέρουν και ξεπερνούν το χρονικό εύρος μιας κυβέρνησης ή ενός πρωθυπουργού. Είναι αλλαγές που με την απόλυτη χειραγώγηση των επισήμων ΜΜΕ θα καθιερώσουν ένα ιδιότυπο καθεστώς για άλλα τόσα χρόνια, το λιγότερο.

Και μην επαναπαυόμαστε με τα διαδικαστικά δεδομένα της αναθεώρησης .Δηλαδή ότι απαιτούνται 2 βουλευτικές περίοδοι , δύο ψηφοφορίες και σε μια εκ των δύο να υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ή ότι μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος του επόμενου έτους η πρώτη προσπάθεια με τις προτάσεις για τα υπό αναθεώρηση άρθρα. Μια τέτοια διαδικασία αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της χώρας για δεκαετίες και ο σχεδιασμός έχει μπει σε εφαρμογή, καθώς ο συσχετισμός στην κοινωνία ευνοεί απόλυτα τη Δεξιά

Είτε μας αρέσει είτε όχι, την πολιτική ατζέντα τη θέτει ο εκάστοτε ισχυρός. Και η Δεξιά δήλωσε ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή της χθεσινής εκλογικής της νίκης, ότι θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα. Τι θα αλλάξει λοιπόν;

Αναλυτικότερα, έχουμε και λέμε:

1. Αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια – και φυσικά αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν και τα δημόσια πανεπιστήμια ιδιωτικά μέσω μετατροπής τους σε κάποιου ειδικού τύπου Α.Ε. Όχι μόνο καθιέρωση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και κίνητρα για την εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, καθιστώντας ακόμα και τους εσωτερικούς κανονισμούς των ξένων πανεπιστημίων διατάξεις υπέρτερης ισχύος

2. Ενσωμάτωση εκλογικού νόμου στο Σύνταγμα, ο οποίος φυσικά θα είναι μια μορφή πολύ ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να θαφτεί οριστικά το όνειρο της Αριστεράς για απλή αναλογική (αφού πρώτα διασύρθηκε επί σύριζα).

Απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές πολιτικών κομμάτων ή υποψηφίων που «δεν εξυπηρετούν επαρκώς την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» ή, όπως αναφέρεται στην Πρόταση, «παροτρύνουν συστηματικά ή ανέχονται τη χρήση βίας» (δεν αναφέρονται βέβαια στην κρατική βία), συγκρότηση της κυβέρνησης αποκλειστικά από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, συνταγματική κατοχύρωση της ενισχυμένης αναλογικής ή -κατά την Πρόταση- ενός ημιπλειοψηφικού συστήματος και κατάργηση του σταυρού προτίμησης,δυνατότητα της Βουλής να αποφασίσει την αυτοδιάλυσή της με 151 ψήφους. Έτσι η κυβερνώσα πλειοψηφία μπορεί να διαλύει τη Βουλή χωρίς ταυτόχρονη παραίτηση της κυβέρνησης και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατάργηση της πρότασης μομφής και αντικατάστασή της από την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή να σταθεροποιούνται κυβερνήσεις που, παρότι εκλέχτηκαν με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, υλοποιούν ένα άλλο προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό τους με αποχωρήσεις βουλευτών, διαμόρφωση νέων κομμάτων κλπ. (σας θυμίζει κάτι;)

3. Ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της οδηγίας που ήδη ισχύει στην Ε.Ε. σχετικά με την εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού στα πλαίσια δήθεν της καταδίκης γενικώς των “ολοκληρωτισμών”. Εξαιρετικά επικίνδυνη προσθήκη, η οποία σε συνδυασμό με το νομικό προηγούμενο της απαγόρευσης του κόμματος του Κασιδιάρη θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κομμάτων γενικώς: Για παράδειγμα, ναι μεν δεν θα τολμήσουν να απαγορεύσουν το ΚΚΕ σε πρώτη φάση, αλλά θα πρέπει αυτό αν θέλει να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές να αλλάξει π.χ. το καταστατικό του, αποποιούμενο την επαναστατική πάλη, τη δικτατορία του προλεταριάτου κλπ. Πλήρως ελεγχόμενα και συμβιβασμένα κόμματα λοιπόν, σε μια ψευτοδημοκρατία που δεν θα είναι χούντα μόνο για τα μάτια του κόσμου.

4. Ενσωμάτωση στο Σύνταγμα των ιδιωτικοποιήσεων και της κλοπής ακίνητης περιουσίας μέσω των funds, με κάποιον τρόπο ώστε όχι μόνο να δικαιολογούνται αλλά και να μην μπορούν να αναιρεθούν. Η Δεξιά έρχεται για τα σπίτια μας και το νερό μας. Τόσο απλά και τόσο σοβαρά – χωρίς καμία υπερβολή. Κατάργηση της διάταξης περί εθνικοποιήσεων και περιορισμό των ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους εάν με αυτές πλήττεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας. Με απλά λόγια, ιδιωτικοποιήσεις για όλα τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες και άρση των συνταγματικών περιορισμών που επισημαίνει το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

5. Ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την αναθεώρηση του 1985. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα έχει το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή κυριολεκτικά όποτε θέλει, αν αποφανθεί ότι υπάρχει “εξωτερικός ή εσωτερικός κίνδυνος” και να πηγαίνει τη χώρα σε εκλογές ανά πάσα στιγμή κατά βούληση. Σημείωση: Η Δεξιά δεν θέλει να ξαναρισκάρει ΠΟΤΕ δεύτερο πείραμα “αλα σύριζα” – γιατί υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος το επόμενο τέτοιο πείραμα να μην είναι τόσο ξεπουλημένο και καταγέλαστο. Που σημαίνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να το εμποδίσει – και ένας δεξιός πρόεδρος δημοκρατίας που θα έχει τη δύναμη να πηγαίνει τη χώρα σε εκλογές πριν προλάβει να εκδηλωθεί κάποια άνοδος αριστερού κόμματος, είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη (βρωμο)δουλειά.

6. Αναβάθμιση του ρόλου των προεδρικών διαταγμάτων, όπως ισχύει σήμερα στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος μπορεί να περάσει με προεδρικό διάταγμα ολόκληρο νόμο αν ισχύουν “ειδικές συνθήκες” – όπως έκανε τελικά ο Μακρόν πρόσφατα με το συνταξιοδοτικό.

7. Κατάργηση ελευθεριών (απόρρητο αλληλογραφίας και επικοινωνιών, άσυλο οικίας κλπ) στο όνομα της “ασφάλειας”: Αν δηλαδή κρίνει η κυβέρνηση ότι ισχύουν συνθήκες “ασύμμετρης απειλής” θα μπορεί κατά το δοκούν να “κατεβάζει τις ασφάλειες” σε συγκεκριμένα ανθρώπινα δικαιώματα για όσο διάστημα αυτή επιλέξει. Οι υποθέσεις του Ινδαρέ, του “Ινδιάνου” και της Ηριάννας θα μοιάζουν με ανέκδοτο.

8. Έμμεση (μια και ακόμα δεν τους παίρνει για άμεση) απαγόρευση των εκτρώσεων, μέσω κατοχύρωσης δικαιωμάτων του “αγέννητου παιδιού”: Αντικίνητρα, δυσκολίες, νομικά εμπόδια, ώστε να αποθαρρύνεται έως και να εμποδίζεται η έκτρωση. Σημείωση: Η πιθανότητα ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα του Νο 8 ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης ΔΕΝ θα καταφέρει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές, άρα την αναθεώρηση δεν θα την κάνει μόνος του αλλά μαζί με τους ακροδεξιούς (Βελόπουλο ή / και Νίκη). Και αυτοί προφανώς θα του ζητήσουν (πέρα από τον χρηματισμό κάτω από το τραπέζι) ΚΑΙ θεσμικά ανταλλάγματα τέτοιου τύπου.

9. Αλλαγή του άρθρου για τη στρατιωτική θητεία με κατάργηση των εναλλακτικών μορφών στράτευσης και αυστηρές ποινές για τους “ανυπότακτους” – μέχρι και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων μια και “δεν αγαπούν την πατρίδα”.

10. Αλλαγή του άρθρου 3 περί “επικρατούσας θρησκείας” και επαναφορά στην ορολογία περί “επίσημης θρησκείας” του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται.

11. Τροποποίηση του άρθρου 24 για την προστασία περιβάλλοντος, δασών, αιγιαλού και αρχαιολογικών περιοχών. Θεσμοθέτηση της πλήρους ασυδοσίας και της ιδιωτικοποίησης τους. περιορισμοί στην φιλοπεριβαλλοντική νομολογία (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Πρόταση προτείνεται μια «πιο πραγματιστική προστασία του περιβάλλοντος»).


12. Μπόνους : Η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αξιολόγησή τους με βάση την αποδοτικότητα (το γεγονός ότι αυτό προτείνεται από την ίδια κυβέρνηση, που, όπως και η προηγούμενη, δεν προχώρησε ποτέ σε επιλογή προϊσταμένων από υπηρεσιακά συμβούλια, προκειμένου να μπορεί να διορίζει όποιους θέλει ως «προσωρινούς» αναπληρωτές, το αφήνουμε ασχολίαστο)

Να σημειώσουμε πως το νούμερο των 180 βουλευτών επιτρέπει σε αυτόν που το έχει τον πλήρη έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών, καθώς με αυτόν τον αριθμό μπορεί να διορίσει όποιον θέλει ως επικεφαλής, ενώ με 200 βουλευτές αλλάζει και τον εκλογικό νόμο με άμεση ισχύ.

Θα επανέλθουμε πριν την επόμενη Κυριακή .
https://eleutheriellada.wordpress.com/2023/06/14/%ce%bf-%ce%b4%cf%89%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83/#more-126117

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...