Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Πόσο επικίνδυνη είναι η ιστορία της Ροδόπης - Οι ευθύνες των κομμάτων

Ακόμα και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν στελέχη τα οποία αναρωτιούνται για ποιον ακριβώς λόγο η Πειραιώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει τόσο πολύ το θέμα της μειονότητας, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι ήταν, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να πιέζει – άλλοι μιλούν για έμμεσο εκβιασμό – στελέχη της ομογένειας να αναθεωρήσουν την στάση τους.

«Εάν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», είπε η πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα πάρα πολύ. Και δεν το κατάλαβα. Και θέλω να το πω ευθέως. Δεν το κατάλαβα και με φέρατε σε πολύ δύσκολη θέση, με όλους αυτούς που έδινα μάχη, όλο αυτόν τον καιρό, για τα διάφορα θέματα της μειονότητας και κάθε φορά μιλούσα ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής και με τους άλλους βουλευτές μαζί. Και αντ΄ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια είναι αυτά που σας λέω. Θέλω λοιπόν βοήθεια. Θέλω στήριξη».

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνέχισε λέγοντας «διότι, εάν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Έτσι, ξεκάθαρα πράγματα. Διότι, πώς να σας στηρίξω εγώ, όταν θα πάω στην Αθήνα και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που την ξέρουν τη μειονότητα και την αγαπούν, όπως την αγαπώ εγώ».

Την ίδια στιγμή, τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν σε φάκελο με στοιχεία τα οποία είχαν δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν δημόσια την απορία πώς βρέθηκε αυτός ο φάκελος στα χέρια στελεχών της Πειραιώς καθώς – εάν έχει εμπλακεί σε αυτό το θέμα η ΕΥΠ – τότε προφανώς το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς, μέχρι πρότινος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι, εάν πρόκειται μόνο για ένα πολιτικό «καπρίτσιο» – προκειμένου δηλαδή να βαφτεί όλη η χώρα μπλε – τότε ο χειρισμός του θέματος είναι τουλάχιστον επικίνδυνος.

Το λένε αυτό γιατί, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τους εμπειρία, τέτοιου είδους δηλώσεις και τοποθετήσεις από μειονοτικούς βουλευτές έχουν υπάρξει και στο παρελθόν και αντιμετωπίστηκαν με μεγαλύτερη ωριμότητα από όλα τα κόμμα του κοινοβουλίου.

Διπλωματικοί παράγοντες θεωρούν, μάλιστα, ότι όλη αυτή η ιστορία θα στοιχίσει στη χώρα μας καθώς, από τη μία η ΝΔ βάζει απέναντι στην ελληνική πολιτεία όλη την ομογένεια και από την άλλη, προφανώς η τουρκική πλευρά θα αξιοποιήσει την ιστορία προς όφελος της.

Ακόμα, όμως, και αν πραγματικά η ΝΔ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα, η όλη διαχείριση του θέματος φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς καθώς, με τις παρεμβάσεις που κάνει, δείχνει να μην σέβεται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ενώ μένει να φανεί εάν αυτή η στάση συσπείρωσε τελικά ακόμα περισσότερο τους μειονοτικούς απέναντι στην κεντρική εξουσία.
https://www.topontiki.gr/2023/06/12/poso-epikindini-ine-i-istoria-tis-rodopis-i-efthines-ton-kommaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...