Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει τα χαρτιά του στα όργανα ο Αλέξης Τσίπρας - Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο

Αρχίζουν οι συζητήσεις στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς σήμερα, Πέμπτη (29/6) αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, στις 11 το πρωί, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι από την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, δεν υπήρξε καμία συνεδρίαση οργάνου ή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε το «παρών» στα γραφεία του κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσε επαφές με στενό κύκλο συνεργατών στο σπίτι του.
Στη σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την πρόθεσή του να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος μετά την συντριπτική ήττα στις εκλογές.

Αναμένεται επίσης να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα αμέσως επόμενα βήματα, δηλαδή πότε θα συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και με ποια ζητήματα, πέραν μιας πρώτης συζήτησης για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε λόγος για έναν «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρχίζει να διαφαίνεται ως επικρατέστερο το σενάριο η διαδικασία εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή προέδρου να γίνει τον Σεπτέμβριο και πάντως πριν τις Περιφερειακές και Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Μένει να επιβεβαιωθεί αν το σενάριο αυτό απηχεί και τις διαθέσεις του ίδιου του προέδρου, ο οποίος, άλλωστε, το βράδυ της Κυριακής μίλησε για «γρήγορες αποφάσεις» όσον αφορά τις «αναγκαίες αλλαγές», καθώς ο χρόνος για την ανασυγκρότηση «δεν είναι απεριόριστος». «Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα», τόνιζε επίσης.

Έρχεται «σοκ»;

Γενικότερα, αναμένεται από εδώ και πέρα, να ξεκαθαρίσει αν ευσταθούν και τα σενάρια περί «επανίδρυσης» του κόμματος -ο Νίκος Παππάς εκ της πλειοψηφίας μίλησε και δημόσια για διαδικασίες που πρέπει να έχουν «επανιδρυτικά χαρακτηριστικά»- που παραπέμπουν σε σαρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως λέγεται περιλαμβάνουν αλλαγή στο όνομα, τα σύμβολα, κλπ και αναμένεται να προξενήσουν αντιδράσεις.

Πάντως, η τριήμερη «σιωπή» του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε υπόνοιες ότι ο πρόεδρος σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές που θα έχουν χαρακτήρα «σοκ», προκειμένου να εκπέμψει ένα πολύ καθαρό μήνυμα.


Σημειώνεται επίσης ότι η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας χθες έκανε γνωστό ότι η τάση προχωρά σε μια πανελλαδική Συνδιάσκεψη των μελών της για μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος ώστε στη συνέχεια να συμβάλει στον διάλογο στα όργανα. Η τάση αυτή επίσης φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στο κατέβασμα μιας υποψηφιότητας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν το Σάββατο σε διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη όπως είπαμε, εφόσον βέβαια, δεν αποφασιστεί αύριο Κεντρική Επιτροπή, όπου τότε θα ματαιωθεί.


Για την Κεντρική Επιτροπή, πάντως ακούστηκε και το σενάριο συνεδρίασης το επόμενο, και όχι το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Τεμπονέρας υπέρ συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις Αυτοδιοικητικές

Στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες υπήρξαν δύο εξελίξεις:Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, στον οποίο ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δώσει το χρίσμα για τον Δήμο της Αθήνας από τον περασμένο Απρίλιο έδειξε χθες να έχει δεύτερες σκέψεις λέγοντας «θα δούμε αν θα το κάνω». Ταυτόχρονα έδειξε να παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. Από κει και πέρα είναι ένα κόμμα που ουδέποτε είχα κάποια αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα, παρόλα αυτά εκτιμώ ότι είδαν σε μένα ένα πρόσωπο που μπορεί, ας πούμε να κάνει λίγο καλύτερη αυτή την πόλη».
Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που βέβαια συζητείται έτσι κι αλλιώς στους κύκλους της πλειοψηφίας και της ηγετικής ομάδας εδώ και καιρό. Ενδεικτικά ανέφερε πως «η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε απαντώντας στο διευκρινιστικό ερώτημα αν μιλά για κοινή κάθοδο πως «Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή». Η αναφορά αυτή πάντως δείχνει να προτρέπει και για κάποιου είδους συνεργασία πέραν των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών καθώς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στα Παραπολιτικά FM μίλησε για «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει. Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία».
https://www.topontiki.gr/2023/06/29/siriza-anigi-ta-chartia-tou-sta-organa-o-alexis-tsipras-sinedriazi-to-ektelestiko-grafio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...