Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει βρώμικο παιχνίδι Μητσοτάκη με τη Θράκη

Βρώμικο προεκλογικό παιχνίδι Μητσοτάκη με τη Θράκη, προς άγραν ακροδεξιών ψήφων, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του η ΝΔ και ο αρχηγός της για τον μειονοτικό υποψήφιο Οζγκιούρ Φερχάτ, που ήρθε πρώτος στην Ροδόπη, «διακόπτοντας» το καθολικό μπλε του εκλογικού χάρτη.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος κάλεσε την Κουμουνδούρου να ερευνήσει τα … αίτια της νίκης στη Ροδόπη διατυπώνοντας απερίφραστα την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εθνικά κριτήρια επιλογής υποψηφίων στην περιοχή, και όφειλε να είναι πιο προσεκτικός στις επιλογές του, ουσιαστικά έμμεση υπόδειξη για απομάκρυνση του εν λόγω υποψηφίου από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Μίλησε ειδικότερα, για «επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο» λέγοντας πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ξάνθη όπου εξελέγη ο κ. Ζεϊμπέκ και προσθέτοντας πως αυτή η επιλογή «προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε δύο ανακοινώσεις με τις οποίες απάντησε στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο ενώ χθες, επανήλθε με αφορμή δημοσιεύματα που μιλούσαν για εθνικό σοβαρό ζήτημα που προκύπτει εξαιτίας της δράσης των δύο μειονοτικών υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «παιχνίδια με την ακροδεξιά» και «κυπατζίδικες διαρροές» εννοώντας ότι στόχος είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη κατά των υποψηφίων του λίγο πριν την κάλπη.




Τι λένε επί της ουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο Μητσοτάκης δεν διστάζει να παίξει με ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα προκειμένου να βλάψει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζοντάς τον ως κόμμα «αντεθνικό» και τα συναφή, για στεγνά ψηφοθηρικούς λόγους, να τραβήξει δηλαδή την ακροδεξιά ψήφο. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος (Στο Κόκκινο) κατήγγειλε πως «η ΝΔ επιτίθεται στην μειονότητα για να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τη ΝΙΚΗ και τον Βελόπουλο».

Ποια είναι τα επί μέρους επιχειρήματα;


· Ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προσβάλουν τους πολίτες μουσουλμανικής καταγωγής που ψήφισαν τον Οζγκιούρ Φερχάτ διότι τους παρουσιάζουν «ως ενεργούμενα ξένης δύναμης» και αμφισβητείται η δημοκρατική τους βούληση.

· Ότι προκαλούν ένταση και διχασμό στην τοπική κοινωνία στοχοποιώντας Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής καταγωγής για την ψήφο τους

· Ότι με τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας, στη γείτονα «τρίβουν τα χέρια τους» με ικανοποίηση, καθώς βλέπουν να εξυπηρετούνται τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου.


· Ότι η ΝΔ σε άλλα συμφωνούσε στην Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη το 2020 και ειδικότερα, ήταν πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μειωθεί η επιρροή του τουρκικού προξενείου.


· Ότι η ΝΔ εντελώς υποκριτικά εγείρει τέτοιο ζήτημα, και μάλιστα επιβάλλοντας προεκλογικούς όρους αντιπαράθεσης, την ώρα που δικά της στελέχη στην περιοχή «παρέθεταν γεύματα, συναντιούνταν και φωτογραφίζονταν προεκλογικά με τον Πρόξενο της Τουρκίας και τον ψευδομουφτή», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν ντοκουμέντα.

Μάλιστα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον Ant1 ο υποψήφιος Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας προς τον υποψήφιο της ΝΔ Στρ. Σιμόπουλο πως αν η ΝΔ θέλει να οδηγήσει σε τέτοιες επικίνδυνες ατραπούς της συζήτηση τότε ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κληθεί να διαγράψει την υποψήφια της ΝΔ κ. Σεβήλ, η οποί «προεκλογικά φωτογραφιζόταν με τον ψευδομουφτή της Ροδόπης και τον Τούρκο πρόξενο» ή τον γαλάζιο περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μέτιο, ο οποίος το 2019 «για να προσεταιριστεί ψήφους ης μουσουλμανικής μειονότητας παρέθετε γεύμα Ιφτάρ στον τούρκο πρόξενο, πριν τις περιφερειακές εκλογές».
Τα «πυρά» εκ των έσω

Το πρόβλημα ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι και τα δικά του τοπικά στελέχη τροφοδοτούν τα επιχειρήματα της ΝΔ. Αρχικά ήταν η σύζυγος του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου που ήρθε δεύτερος με απόσταση από τον Φερχάτ, Ελένη Λαφτσή (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) η οποία καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά του εκλεγέντα μειονοτικού υποψηφίου και απέδωσε τη νίκη του στο τουρκικό προξενείο.

Επίσης, το πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ροδόπης και πρώην αναπληρωτήςς Συντονιστή της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κομοτηνής Θανάσης Καλογιαντσίδης σε ανάρτησή του σημείωσε πως «δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επί της ΝΔ στο νομό Ροδόπης αλλά το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επί των κατοίκων του συγκεκριμένου νομού» με «συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο» που πριμοδότησε τον Οζγκιούρ Φερχάτ έναντι του Χαρίτου.
https://www.topontiki.gr/2023/06/07/giati-o-siriza-vlepi-vromiko-pechnidi-mitsotaki-me-ti-thraki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...