Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

«Τσουνάμι» προσφύγων από Γερμανία σε Ελλάδα

Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου δρομολογεί το Βερολίνο! Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της που επικαλείται επιστολή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, στην οποία ο Τόμας ντε Μεζιέρ ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου ότι ζητά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) τη συνέχιση της επαναπροώθησης προσφύγων από τις 15 Μαρτίου.
Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. προς την Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2011 μετά από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλούνταν άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα
με την Κομισιόν από την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, εξαιρούνται όσοι εισήλθαν στην Ε.Ε. πριν από τα μέσα Μαρτίου, αλλά και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες (ασυνόδευτοι ανήλικοι).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέει την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες τον μήνα. Μέχρι σήμερα ωστόσο οι χώρες της Ε.Ε. έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.
Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση προσφύγων επικρίνει πάντως η γερμανική ΜΚΟ αρωγής προσφύγων Pro Asyl, κάνοντας λόγο για επιπλέον χτύπημα στο ελληνικό σύστημα απονομής ασύλου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) στην Αθήνα Ρόλαντ Σένμπαουερ δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι στο επόμενο διάστημα δεν είναι ούτως ή άλλως δυνατή η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα προσφυγικά καταλύματα βρίσκονται σε 'άσχημη κατάσταση' και ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να 'ζουν στο χιόνι και τη λάσπη'.
Έπαινοι για την πρόοδο στο προσφυγικό
Σημαντική πρόοδο στο προσφυγικό παρουσιάζουν Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όπως είπε, το σύνολο των μεταναστών που φθάνει στην Ελλάδα και στην Ιταλία τώρα καταγράφεται με τον κατάλληλο τρόπο, ταυτοποιείται και συλλέγονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, εξέφρασε την υποστήριξή του στη νέα στρατηγική της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι για το μεταναστευτικό, στην ανάγκη επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών και στα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας
 http://www.imerisia.gr/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και στο τέλος χάνει η Ελλάδα

του   Θάνου Καμήλαλη Τους τελευταίους μήνες, τα «συγχαρητήρια» της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν, όπως επίση...