Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Αδιαφάνεια και επιδότηση απολύσεων, ομολόγησε ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αποκαλυπτική τοποθέτηση του επίτροπου Φίλ Χόγκαν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την Creta Farms. Απευθείας δίαυλος αδιαφανών χρηματοδοτήσεων μεταξύ Ε.Ε και εταιριών με ενδιάμεσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!
Τα χρήματα των Ευρωπαίων (άρα και των Ελλήνων) φορολογούμενων θα ενισχύουν – με τον πιο αδιαφανή τρόπο- το ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να εξασφαλίσει όπως αυτό νομίζει την κερδοφορία του. Κυρίως με απολύσεις και μείωση του εργατικού κόστους.
Αυτό το δόγμα και την ουσία της λεγόμενης «αναπτυξιακής» πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης
επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Γεωργίας & Ανάπτυξης της Ε.Ε, Φίλ Χόγκαν, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα. Πίσω από τον επικοινωνιακό θόρυβο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε για την ονομασία προέλευσης της φέτας που κυριάρχησε στα μέσα ενημέρωσης κρύβεται η προαναφερθείσα πραγματικότητα. Ομολογήθηκε μάλιστα με κυνισμό, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε ο Ευρωπαίος επίτροπος στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Φίλ Χόγκαν θέλησε αρχικά να παρουσιάσει την «καλή» εικόνα της Ε.Ε λέγοντας πως «πάνω από διακόσιες χιλιάδες μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, πήραν δάνεια και πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στα επενδυτικά σχέδια που έχουμε για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις».
Όμως στην συνέχεια έφερε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που κατέδειξε την ουσία του πώς αντιλαμβάνεται η Ε.Ε την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Όπως είπε ο Φίλ Χόγκαν  «για να σας δώσω ένα παράδειγμα, εδώ, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μια συμφωνία χρηματοδότησης, 15 εκατομμυρίων ευρώ, με την Creta Farms».
Με …αξιοσημείωτη προσήλωση και θαυμασμό ο Φίλ Χόγκαν αναφέρθηκε στην CretaFarms λέγοντας ότι «αυτή η ελληνική εταιρία, που ιδρύθηκε το 1970, στην Κρήτη, είναι η μεγαλύτερη παραγωγική εταιρία χοιρινού στη χώρα και μια πρωτοπόρος εταιρεία παρασκευής επεξεργασμένου κρέατος και γαλακτοκομικών. Είναι από τους κορυφαίους Έλληνες εξαγωγείς, στον τομέα των τροφίμων, με δύο μεγάλες παραγωγικές μονάδες και πολύ υψηλής ποιότητας, μονάδες εκτροφής ζώων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σκοπεύει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας που βασίζεται στην καινοτομία, την οποία επέφερε στον τομέα των τροφίμων.Από το 2001 η Creta Farms έχει κατοχυρώσει 17 ευρεσιτεχνίες με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας. Η Creta Farms σκοπεύει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση της υγιεινής διατροφής, της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων που ενισχύουν το προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Έχει έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει πάνω από 800 εργαζόμενους».
Μετά το …εγκώμιο αυτό ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναδεικνύει ακριβώς, αυτή τη δέσμευση της Επιτροπής, να προσδίδει αξία για τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων»
Που πάνε όμως στην πραγματικότητα αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα «των Ευρωπαίων φορολογουμένων»; Σε μία εταιρία που σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων του κλάδου «αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, (σ.σ για τον δάνειο από την Τράπεζα Επενδύσεων) απέλυσε εργαζόμενους, καθώς παρέδωσε το τμήμα διακίνησης σε εργολάβους, μειώνοντας έτσι το εργασιακό κόστος». Επίσης έκλεισε τα υποκαταστήματα της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιου του 2016 δημιουργώντας δεκάδες νέους ανέργους. Επίσης πάγιο καθεστώς είναι οι καθυστερήσεις μισθών, η εντατικοποίηση και η συνεχής συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων!
Αδιαφάνεια
Εκτός από τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι σχέσεις, Τράπεζας Επενδύσεων και εταιριών διαμορφώνουν ένας είδους άμεσου και καθ’ όλα αδιαφανή, οικονομικού διαύλου μεταξύ των Βρυξελλών και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Πρόσφατα η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη αναφερόμενη σε αυτή την σχέση σημείωσε σε δηλώσεις της ότι «η χρηματοδότηση από το EFSI δεν χρειάζεται ούτε κυβερνητική έγκριση ούτε κρατική στήριξη. Είναι η μεγάλη πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα».
Ας δούμε όμως τι σημαίνει ακριβώς αυτό: Ο δανεισμός από την Τράπεζα Επενδύσεων είναι μία καθόλα αδιαφανής διαδικασία η οποία δεν ελέγχεται από καμία εγχώρια αρχή ενώ πενιχρός είναι ο έλεγχος και σε επίπεδο Ε.Ε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διεθνή σύμβαση για την λειτουργία της Τράπεζας που κυρώθηκε από την Βουλή πριν από έναν χρόνο:  «Στο πλαίσιο των επίσημων δραστηριοτήτων της, η Τράπεζα θα χαίρει ασυλίας έναντι κάθε μορφής δικαστικής δίωξης στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας». Το ίδιο καθεστώς διέπει και τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζα μια  «η Περιουσία και τα Στοιχεία Ενεργητικού της Τράπεζας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και σε οποιουδήποτε την κατοχή κι αν είναι, θα χαίρουν ασυλίας έναντι ερευνών, επιτάξεων, κατασχέσεων, απαλλοτριώσεων ή πάσης άλλης μορφής αφαιρέσεων ή δεσμεύσεων βάσει εκτελεστικών, δικαστικών ή νομοθετικών ενεργειών. Προς αποφυγήν αμφιβολιών, οι εκτελεστικές ενέργειες περιλαμβάνουν διοικητικές, στρατιωτικές και/ή αστυνομικές ενέργειες».
Όσον αφορά το τι κάνει ο συγκεκριμένος οργανισμός, ποιους χρηματοδοτεί και γιατί είναι …επτασφράγιστο μυστικό. Ο νόμος σαφέστατος:  «Τα αρχεία της Τράπεζας, καθώς και εν γένει όλα τα έγγραφα που της ανήκουν ή τα οποία κατέχει, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και σε οποιαδήποτε μορφή κι αν είναι, θα είναι απαραβίαστα. Τα αρχεία της Τράπεζας νοείται ότι περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, όλα τα χαρτιά, έγγραφα, αλληλογραφία, αρχεία, βιβλία, ταινίες, εικόνες, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, φακέλους, δίσκους, μητρώα και/ή άλλα υλικά, μαζί με τυχόν κρυπτογραφήσεις και/ή κωδικούς και τα μέσα που περιέχουν ή τηρούν δεδομένα και/ή πληροφορίες που ανήκουν στην Τράπεζα ή τα οποία κατέχει η Τράπεζα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό μόρφωμα δημιουργήθηκε αρχικά για την οικονομική επέκταση της Ε.Ε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ακριβώς γι αυτό διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά και δραστηριοποιείται υπό το καθεστώς αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεων.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/10/15/%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...