Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μείωση σε 248.618 επικουρικές του ΕΤΕΑ

Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η μαζική αποστολή επιστολών από το υπουργείο Εργασίας προς τους σχεδόν 250.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που είδαν από τον Αύγουστο και μετά τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται. Συνολικά, 248.618 άτομα, ήτοι ένας στους 5 συνταξιούχους του Ταμείου υπέστη μείωση στην επικουρική του σύνταξη. Μάλιστα, από αυτούς, σχεδόν οι μισοί (118.779 άτομα) είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται από 100 έως 200 ευρώ τον μήνα. Καθώς μάλιστα ακόμη δεν έχουν παρακρατηθεί τα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές από τον Ιούνιο και μετά, οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα
συνεχιστούν και τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» η επιστολή του υπουργείου Εργασίας δεν θα ρίξει φως στην αγωνία, τη σύγχυση και την αβεβαιότητα των συνταξιούχων. Θα περιγράφει αυτό που ήδη έχουν διαπιστώσει από μόνοι τους, στα γκισέ ή στα ATM’s των τραπεζών: το παλαιό, πριν από την περικοπή ποσό και το νέο μειωμένο ποσό σύνταξης. Ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε στον  μηχανισμό περικοπής όσων λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ δεν κρίθηκε αναγκαίο να αναφερθεί. Αντίθετα, μεταφέρεται η υπόσχεση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι στο μέλλον, οι συντάξεις - που αναγνωρίζεται δεν καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων - θα αυξηθούν.
Στελέχη του Ταμείου επισημαίνουν ότι ο επανακαθορισμός της σύνταξης στηρίζεται σε υπουργική απόφαση του καλοκαιριού που υπεγράφη σε εφαρμογή του νόμου 4387/2016, η οποία ορίζει ότι σε όσα πρώην Ταμεία προβλεπόταν συγκεκριμένο  ποσοστό αναπλήρωσης στο καταστατικό τους, ο επανυπολογισμός έγινε με νέο «συντελεστή επανυπολογισμού», αφού λήφθηκαν υπ’ όψιν οι εισφορές που είχε καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος. Στα πρώην Ταμεία που δεν είχαν ποσοστό αναπλήρωσης, υπήρξε μια πιο σύνθετη και θολή διαδικασία, μέσω της οποίας προέκυψε ένας κοινός συντελεστής επανυπολογισμού, που εφαρμόστηκε στο σύνολο των δικαιούχων κάθε πρώην Ταμείου.
Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών, υπογραμμίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις το ποσό που επανυπολογίστηκε δεν ήταν η αρχική μεικτή σύνταξη, αλλά αυτό που απέμενε μετά την αφαίρεση των περικοπών των μνημονιακών νόμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Οπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑ, συνολικά, μειώσεις είδε το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, ήτοι  248.618 συντάξεις. Από τους χαμένους, οι περισσότεροι, το 47,78% ή οι 118.779, έχασαν από 100 ώς 200 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από τα πρώην Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Αμέσως μετά ακολουθούν αυτοί που έχασαν  από 50 έως και  100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676  ή ποσοστό της τάξεως του 21,19%.
Το 79,7% των δικαιούχων του ΕΤΕΑ, ήτοι 976.306 συνταξιούχοι δεν είδαν κάποια μεταβολή από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα, ήτοι 1,86% των δικαιούχων και 9,15% των θιγομένων. Πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη είδε το 4,03%.
Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία, στο οποίο προβλέπεται και η διαδικασία παρακράτησης των αναδρομικών τα οποία θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» μειώσεων τον Αύγουστο, πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά παλαιάς-νέας σύνταξης για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αντίστοιχα, όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά για Ιούνιο - Αύγουστο.
http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!