Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Στο δρόμο για το Eurogroup της 24ης Μαΐου: Η Ελλάδα έχει το... know how της επιβίωσης!

του Frank Underwood 
Τρεις οι απειλές για την Ευρώπη: Η Αθήνα, το Λονδίνο και η Μαδρίτη! Η πολιτική αστάθεια στην Ισπανία (που μαζί με τη Γαλλία δεν θα πετύχει το στόχο για έλλειμμα μικρότερο του 3%), μαζί με τις απρόβλεπτες συνέπειες / εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας, έχουν κινητοποιήσει ευρωπαϊκές δυνάμεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδας. Και από Σεπτέμβρη, το πιο λογικό, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε Βρετανία και Ισπανία,
και θα έχει έρθει η ώρα της δεύτερης αξιολόγησης, όλα θα κριθούν ξανά...
Την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο, «οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup. Αυτή η «λύση-πακέτο», με αναφορά στο χρέος, μπαίνει για πρώτη φορά και επίσημα. Κίνηση που (μπορεί να) υποδηλώνει μια υποχώρηση της Γερμανίας απέναντι στο ΔΝΤ, προκειμένου το τελευταίο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Και αν για τα μέτρα υπάρχει μια σχετική ενημέρωση, για το χρέος δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η όποια ρύθμιση – σίγουρα, πάντως, όχι «κούρεμα». Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων, καθώς και αξιοποίηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Πιο απλά, ζητάμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια σε μεγαλύτερο διάστημα και να μετατρέψουμε τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά (και όσο πιο χαμηλά γίνεται, περίπου 1,5%) γεγονός που θα αποφέρει εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Συμφωνία σ’ αυτό το Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει. Το ΔΝΤ επιμένει να νομοθετηθούν από σήμερα νέα μέτρα που θα αφορούν περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και θα υιοθετηθούν αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.Νομοθέτηση που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση που προτείνει –και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί– τη νομοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Το ΔΝΤ, μάλιστα, αρνείται ακόμα και την συζήτηση της πρότασης, ενώ οι Ευρωπαίοι κάνουν προτάσεις βελτίωσης της ελληνικής πρότασης. Η διαφορά είναι τεράστια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για συμφωνία – όλα θα μετατεθούν για τις 24 Μαΐου, οπότε και το τακτικό Eurogroup. 
Ως τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση: και να αποφύγει την (επίσημη) χρεοκοπία, ώστε  να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και χρέος, και να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης. Δεν είναι εύκολο αλλά το έχει... ξανακάνει! Άλλωστε, όλοι οι υψηλά ιστάμενοι της ευρωζώνης με τις δηλώσεις τους συνηγορούν στο να κρατηθεί όρθιο το κρατικό και χρηματoοικονομικό σύστημα της Ελλάδας.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη

Αυτό υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της νέας μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων...