του Frank Underwood
Το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα επιβεβαιώσει πως υπάρχει συμφωνία στο βασικό πακέτο μέτρων, καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Οι διατάξεις του «κόφτη» θα κατατεθούν ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο τις επόμενες ώρες, μια και κάποιες λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό συζήτηση. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος θα υπάρξει "λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί “αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας” που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ", ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον
μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων!
Η δυσκολία εντοπίζεται στον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους, καθώς χρειάζεται μια «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup για τη μορφή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Η πρόταση, βέβαια, του ΔΝΤ έχει απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM, ενώ απαιτούνται και αποφάσεις κοινοβουλίων, γεγονός που απορρίπτεται από τα περισσότερα κράτη-μέλη και κυρίως από την Γερμανία. Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει πάγωμα όλων των πληρωμών τόκων και κεφαλαίου έως το 2040, γεγονός που παρατείνει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων έως το 2080! Παράλληλα, προτείνει κλείδωμα του επιτοκίου στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια, ανεξαρτήτως της διακύμανσης του επιτοκίου της ΕΚΤ!
Η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του πόσο εξωφρενικά συμφέρουσα είναι η πρόταση του ΔΝΤ, δεν μπορεί να την «αγοράσει», καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που τη στήριξαν στο θέμα των μέτρων και του «κόφτη». Ωστόσο τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου και θα προετοιμαστεί η πρόταση για το χρέος (τρία στάδια: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάνει και στοιχεία από την πρόταση του ΔΝΤ.
Η ελληνική πλευρά προτείνει να μην καταβάλλεται σε χρέος και τόκους περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της χώρας τον χρόνο και να καθοριστούν σταθερά επιτόκια για ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ, αρχικά. Ακόμα σε χρονιές όπου υπάρχει «έξαρση» πληρωμών να γίνει προσπάθεια αυτές να μειωθούν με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Η Ελλάδα εισέρχεται στο έβδομο έτος του πολύπαθου προγράμματος διάσωσης και τα «παιχνίδια» μεταξύ των θεσμών συνεχίζονται, ουσιαστικά σε βάρος της χώρας. Σήμερα το ΔΝΤ, με την πρότασή του για το χρέος, βάζει, στην πραγματικότητα, το μαχαίρι στο λαιμό των Γερμανών με στόχο να επιτύχει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Οι Γερμανοί, με την σειρά τους, επιμένουν στη σκληρή στρατηγική τους: λιτότητα και ενίσχυση των τραπεζών, «αγνοώντας» ή πετώντας το χρέος στην εξέδρα. Άλλωστε, όπως κατ' επανάληψη έχει τονιστεί, το 95% της βοήθειας προς την Ελλάδα πηγαίνει σε τράπεζες και δανειστές!
Με τα νέα, μάλιστα, μέτρα και τους έμμεσους φόρους που ψηφίζονται την Κυριακή, η κατάσταση για τους πολίτες δυσκολεύει υπερβολικά αν συνυπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική κοινωνική προστασία. Για όλα, σχεδόν, τα θέματα (ανεργία, υγεία, κατοικία, οικογένεια) μοναδικό κοινωνικό δίχτυ προστασίας αποτελούν μόνο οι συνταξιούχοι. Γι’ αυτό και η επιμονή των πιστωτών να κοπούν συντάξεις χωρίς καμιά αντιπρόταση για την κοινωνική προστασία των πολιτών, αποτελούν αντιδημοκρατικά παιχνίδια που βουλιάζουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας και οδηγούν στη φτώχεια όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Δυστυχώς αν και η κυβέρνηση διατυμπάνιζε, προεξάρχοντος του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις άρχισαν ήδη τα όργανα.
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης συνεχίζει την κατρακύλα...
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου