Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας

Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και την ανακοίνωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, διαφαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Για εμάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Eurostat για ανάπτυξη της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι σημαντικότατα γεγονότα, εφόσον προχωρήσει η ψήφιση νομοσχεδίων όπως κατά του λαθρεμπορίου (τσιγάρων, καυσίμων κ.ά.), ο αναπτυξιακός νόμος, τα αδήλωτα κεφάλαια κλπ.
Σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Αυγή» σημείωνα ότι χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις θα περιοριστεί υπέρμετρα το προοδευτικό περιεχόμενο του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Για παράδειγμα εφ’
όσον οι ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα προκύπτουν από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα πρέπει κάθε πολίτης να νοιώθει βέβαιος και ειδικότερα οι πιο αδύναμοι ότι κάποιοι μεγαλοσχήμονες θα φοροδιαφεύγουν και ταυτόχρονα θα εισφοροδιαφεύγουν. Η απονέκρωση του κόφτη είναι αδήριτη ανάγκη για την κοινωνία και μπορεί να επιτευχθεί όταν χτυπήσεις το λαθρεμπόριο για παράδειγμα καυσίμων το οποίο σε ετήσια βάση στερεί από τα φορολογικά έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η επόμενη μέρα πέραν της προσδοκώμενης ανάπτυξης θα πρέπει να συμβαδίζει με την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου, της εφαρμογής κανόνων για όλους και την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, και παρ’ όλη την πολεμική που εξαπολύεται για το αντίθετο, αποτελούν η σταδιακή ένταξή μας στην νομισματική χαλάρωση, τα θετικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015(+ 0,7% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα -0,25% που προβλεπόταν) και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης η απορρόφηση του ΕΣΠΑ κατά 98%, η συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) τα οποία θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Το πρόσημο όμως της ανάπτυξης που σχεδιάζουμε για να είναι θετικό για την πλειοψηφία συνεπάγεται αποτελεσματικότητα του ασκούμενου κυβερνητικού έργου, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους πρόνοιας, των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εργασιακά, περιβάλλον και κράτος πρόνοιας στις προτεραιότητες
Για το κράτος πρόνοιας προωθούμε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της φροντίδας πρωτοβάθμιας υγείας, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών. Το προηγούμενο διάστημα εφαρμόσαμε κατάλογο για την τοποθέτηση επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία για την ταχύτερη κάλυψη των, την δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων σε όλες τις δομές υγείας και νομοθετήσαμε κίνητρα για την τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στις άγονες και νησιωτικές περιοχές. Συγχρόνως προωθήσαμε και παρατείναμε το πρόγραμμα για την σταδιακή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνει για όλους τους δικαιούχους επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν παροχή ρεύματος και νερού. Επίσης πρόσβαση των ανέργων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο υπήρξε η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, όπως επίσης και η δωρεάν παροχή ρεύματος προς τους κατοίκους περιοχών κοντά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι είναι στις επιδιώξεις μας η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη αξιολόγηση. Στο ασφαλιστικό νομοθετήσαμε την εφαρμογή για καταβολή παράβολου για τους εργάτες γης ενώ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι ορίσαμε ρητά ότι την πλειονότητα των ασφαλιστικών τους εισφορών πρέπει να την καλύπτουν οι εργοδότες τους θεσπίζοντας ουσιαστικά αντικίνητρα στο καθεστώς της μετατροπής της εξαρτημένης εργασίας σε παροχή υπηρεσιών. Επιπρόσθετα σε άλλο νομοσχέδιο ρυθμίσαμε και την καταβολή εργοσήμου στους μη νομίμως διαμένοντες εργάτες γης αλλάζοντας για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρομαι σε χιλιάδες εργαζόμενους ανά την επικράτεια που ενώ εργάζονται για χρόνια στην πατρίδα μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα ενώ ταυτόχρονα δεν εισφέρεται στα ταμεία από την εργασία τους τίποτα.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος εκπονούνται Προεδρικά Διατάγματα που εκκρεμούν αλλά και επικαιροποίηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις περιοχές Natura. Ακόμη αυτές τις μέρες κατατίθεται και ο νόμος για τους Δασικούς Χάρτες.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, η διευθέτηση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια το Γιούρογκρουπ έδωσε εντολή να εξειδικευθούν οι τρόποι αποπληρωμής σε ετήσια βάση του χρέους ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκτροχιασμός του προγράμματος. Αυτό δεν συνέβαινε στο παρελθόν με αποτέλεσμα οι τεράστιες αποκλίσεις που οδηγούσαν στην επιβολή οριζόντιων και άδικων μέτρων. Για εμάς η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία για να σταματήσει να εκβιάζεται η κοινωνία με νέα μέτρα αλλά και για να εμπεδωθεί το αίσθημα αξιοπιστίας για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Γίνεται, νομίζω, σαφές με βάση τα παραπάνω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ως στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας όχι πάνω στα ερείπια του κοινωνικού κράτους αλλά επαναθεμελιώνοντας σε σταθερή βάση το κράτος δικαίου και τους κανόνες ισονομίας παντού.

Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε οι πολίτες να είμαστε σε εγρήγορση και να συγκροτήσουμεμια νέα κοινωνία βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας δικαιοσύνης που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα κοινωνική χειραφέτηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΑΔΕ: Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές. Ήδη, το 94% των επι...