Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Πόλεμος κωδικών και απολύσεων για το πακέτο των έκτακτων μέτρων

Του Γ. Αγγέλη
Η δυσκολία για την ταχεία (μέχρι την Δευτέρα) προσέγγιση Θεσμών - Κυβέρνησης, όσον αφορά το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ, συγκεντρώνεται σε ένα σημείο: 'απαίτηση για απολύσεις στο δημόσιο rdquo;.
Και σύμφωνα με την κυβέρνηση μία τέτοια συμφωνία είναι 'ασύμβατη' με την παρούσα Βουλή... Όπως διευκρινίζει στο Capital.gr αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος, η επιδιωκόμενη συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο έκτακτο
Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου, αλλά οι 'κωδικοί' του προϋπολογισμού στους οποίους η ελληνική πλευρά εναποθέτει τις 'διορθώσεις' σε περίπτωση ενεργοποίησης του πακέτου των έκτακτων μέτρων, δεν αξιολογούνται ως επαρκείς για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Επιπλέον αφήνουν εκτός 'διόρθωσης'το βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού στο οποίο το ΔΝΤ αλλά και ο κ. Schaeuble επιμένουν, δηλαδή τις δαπάνες μισθοδοσίας του δημοσίου, των οποίων η 'διόρθωση' προϋποθέτει απολύσεις.
Όπως είναι γνωστό το πακέτο των έκτακτων μέτρων φτάνει το 2% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί (στο 95% κατά τον κ. Dijsselbloem, στο 99% κατά τον κ. Moscovici...) επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
Ο αριθμός των απολύσεων που θα πρέπει να ενσωματωθεί στα υπό αίρεση μέτρα για την επίτευξη των στόχων του έκτακτου πακέτου, κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000. Και σ' αυτό φαίνεται να επιμένει με ανελαστικό τρόπο ο κ. Thomsen ο οποίος θα παραβρίσκεται στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, όπου και αναμένεται να... αναπτύξει τις απόψεις του για 'συγκεκριμένης αποτίμησης' μέτρα και όχι γενική αναφορά περικοπής στους κωδικούς του προϋπολογισμού. 
Από την πλευρά της Αθήνας η άρνηση αποδοχής μιας τέτοιας πρόβλεψης, αφορά στο γεγονός ότι μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει απολύσεις ακόμα και με το ενδεικτικό της 'υπό αίρεση' εφαρμογής της, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή πολιτική αποσταθεροποίηση και να αποτρέψει την αποδοχή της από την παρούσα Βουλή.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι και μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών υπάρχουν ευήκοα ώτα όσον αφορά την ανησυχία αυτή. Και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της προεδρίας της Κομισιόν γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι προσπάθειες (σ.σ. κυρίως από την πλευρά Juncker) στρέφονται προς το Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσέγγισης η οποία συνδέει τις ανησυχίες αυτές με τις συνδυασμένες επιπτώσεις στην Ε.Ε. από την ανοικτή ακόμα υπόθεση του προσφυγικού, το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και τις επικείμενες ισπανικές εκλογές...
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...