Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Πώς θα κλείσουν οι... ουρές της συμφωνίας – Ασκήσεις ισορροπίας

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, λένε στην κυβέρνηση, όσο υπάρχουν ακόμη οι «ουρές», κατά Ευκλείδη Τσακαλώτο, της συμφωνίας. Και ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κλπ κλπ 
Η κυβέρνηση επείγεται άλλωστε να κλείσει τη συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και πάντως πριν την 15η Ιουνίου, προκειμένου να αρχίζει να τρέχει η χρηματοδότηση. Τούτου δοθέντος, οι όποιες εκκρεμότητες θα πάρουν τη μορφή τροπολογίας, εκτός απροόπτου στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από εβδομάδα, συνεπώς το
αναπτυξιακό του Γιώργου Σταθάκη.
«Υπάρχει περίπτωση για διευθέτηση δια της οδού της Πράξης Νομοθετικού Περιερχομένου;», ρωτήσαμε και η απάντηση ήταν αρνητική. Απάντηση πάντως που είναι σε ευθεία συνάρτηση με την πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους μας. 
Χθες εξάλλου το θέμα που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο την κυβερνητική ατζέντα, ήταν ο ΦΠΑ. Μετά την προχθεσινή διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου, με τη γνωστή διατύπωση που επέλεξε ο Πάνος Καμμένος, χθες ήταν η σειρά του προέδρου της Βουλής και τακτικού συνομιλητή του πρωθυπουργού να πάρει θέση. 
Σε μια άσκηση λεπτής ισορροπίας, ο Νίκος Βούτσης αφού μίλησε (στον «Σκάι») για διάταξη στα όρια της αντισυνταγματικότητας, εν συνεχεία στο ΑΠΕ κατέθεσε την ...κεντρική γραμμή της κυβερνώσας παράταξης: «Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν». 
Το οποίο, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι επί του παρόντος ότι ο ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει. Θέση που επανέλαβαν, περισσότερο... κάθετα αυτοί, οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου. 
Δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή στο νησιωτικό καθεστώς, κοφτά το έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να ρίχνει στο τραπέζι σκέψη για προβληματισμό. Γιατί, φερ' ειπείν, να χρήζουν μεγαλύτερη προστασίας οι νησιώτες από τους ορεσίβιους της Ηπείρου;, αναρωτήθηκε. 
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, ισχύει απολύτως η πρωθυπουργική δέσμευση (στη Βουλή) ότι οι συμπολίτες μας δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, αλλά όμως αναζητείται ο τρόπος, εξηγούσε σχετικά κυβερνητική πηγή.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...