Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Δέσμευση των G7 να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες

Τη δέσμευση ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες παρείχαν οι χώρες μέλη της Ομάδας G7, καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιωτέρων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.
Το Τόκιο είχε αφήσει να πλανάται η πιθανότητα μίας παρέμβασης στις χρηματαγορές απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ανόδου του γιέν, που θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας.

Επίσης οι οικονομικοί ταγοί των επτά κρατών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.
«Οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές, ενώ επιπλέον το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την δέσμευση «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών.
«Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σεντάι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στο θέμα των συναλλαγματικών αγορών και πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.
Η νομισματική πολιτική είναι καλά προσαρμοσμένη στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όμως οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία οφείλουν να ασκήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Σαπέν στο πρακτορείο Reuters στα περιθώρια της συνόδου.
Ο Σαπέν πρόσθεσε πως η G7 δεν συζήτησε το πώς θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγουν από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά απεναντίας συζητήθηκε το πώς θα διατηρηθεί η Βρετανία εντός της Ένωσης.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κορωνοϊός: Καταρρίπτουν καθημερινά θλιβερά ρεκόρ οι ΗΠΑ - Η πανδημία σαρώνει Βραζιλία, Μεξικό

Την παραμονή της εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η χώρα κατέγραψε 728 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρι...