Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Μπουτάρης: Ο περιφερειάρχης φαίνεται να ποντάρει μικροπολιτικά στην ξενοφοβία

Επίθεση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο την κάλυψη 660 θέσεων υποδοχής προσφύγων (εκ των οποίων οι 600 σε μισθωμένα διαμερίσματα και οι 60 σε ανάδοχες οικογένειες) μέσα στο 2016. «Τώρα τελευταία, ο περιφερειάρχης φαίνεται να ποντάρει μικροπολιτικά στη ξενοφοβία, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, με αφορμή και την
απουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη σημερινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
«Σκοπός μας με τη συμφωνία αυτή είναι να διασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαμονή για 600 άτομα, ιδίως οικογένειες με παιδιά, σε διαμερίσματα που θα νοικιάσουμε για τον σκοπό αυτό μέσα στον αστικό ιστό της πόλης για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ταυτόχρονα, προγραμματίζουμε στο ίδιο πλαίσιο την αναδοχή και φιλοξενία 60 ατόμων, οικογενειών κυρίως με ανήλικα παιδιά, από οικογένειες συμπολιτών μας» είπε ο κ. Μπουτάρης.
Η κάλυψη των 660 θέσεων στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιουργίας 20.000 θέσεων σε όλη τη χώρα, για τη φιλοξενία υποψήφιων προς μετεγκατάσταση και άλλων αιτούντων άσυλο, και το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Βέβαια, μερικοί, όταν βλέπουν τις πρωτοβουλίες μας, μουρμουρίζουν ότι νοιαζόμαστε τάχα μόνο για τους 'ξένους'. Ότι τάχα παίζουμε 'ανθρωπισμό για άλλους' ενώ ο Έλληνας μέσα στη κρίση πεινάει. Η εθνικιστική μιζέρια και ο κομπλεξισμός όμως τυφλώνουν. Δεν τους αφήνει να δουν το προφανές. Ότι η συμφωνία αυτή, όπως τολμώ να πω, η όλη εμπλοκή της χώρας μας στο προσφυγικό είναι και μια μεγάλη ευκαιρία» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αναφερόμενος στους πρόσφυγες υποστήριξε πως «πρόκειται για ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη την υποστήριξη μας. Η δράση αυτή έχει να κάνει με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και όχι με τη στέγαση».
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, συμπλήρωσε πως στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι «να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, να παρέχουμε πολιτισμένες συνθήκες στους πρόσφυγες και να αποφύγουμε ξενοφοβικά φαινόμενα».
Στην υπογραφή συμφωνίας παρέστησαν οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών και Καλαμαριάς, εκπρόσωποι της ΧΑΝΘ και των ΜΚΟ PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), φορέων που απαρτίζουν το εταιρικό σχήμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...