Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Προσδοκίες από τα βιομηχανικά ακίνητα

Σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο των ακινήτων τα επόμενα χρόνια μπορούν να αναδειχθούν τα βιομηχανικά ακίνητα, όπως οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις logistics και τα επιχειρηματικά πάρκα. Οπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, αρχής γενομένης από την προωθούμενη επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο, τα βιομηχανικά ακίνητα αναμένεται να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές των μελλοντικών επενδύσεων στην κτηματαγορά, υπερβαίνοντας τον ρόλο του «φτωχού συγγενή» που είχαν μέχρι σήμερα. Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στελέχη του κλάδου που συμμετείχαν
σε σχετική ανοικτή συζήτηση, στο πλαίσιο του 11ου RED Business Forum, που διοργανώθηκε εντός της εβδομάδας.
Αλλωστε, ο κλάδος των logistics έχει κατορθώσει να υπερκεράσει σε αποδόσεις τα κτίρια γραφείων, προσφέροντας μεγαλύτερη κατά 3% απόδοση στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει πόσο ελκυστικό επενδυτικό προϊόν είναι τα εν λόγω ακίνητα, ιδίως αν συνυπολογιστεί και η μελλοντική ζήτηση που θα προκύψει, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Συντονίζοντας τη σχετική συζήτηση, η κ. Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της εταιρείας Αθηναϊκή Οικονομική - JLL, ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι αποθήκες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα logistics και τα παλαιά εργοστάσια που, δυστυχώς, αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και εξ ανάγκης αποτελούν αποθηκευτικούς χώρους. Ο λόγος είναι ότι τέτοιου είδους ακίνητα αποτελούν φθηνότερες λύσεις και βρίσκονται σε περιοχές «κλειδιά». Σύμφωνα με την ίδια, «τα logistics έχουν ενδιαφέρον, γιατί αποτελούν διασπορά κινδύνου για τους επενδυτές, έχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με άλλους τομείς αλλά και γιατί αποτελούν κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Είδαμε θεσμικούς επενδυτές (ΑΕΕΑΠ) να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια».
Ενας από τους νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές στον κλάδο είναι και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, σε συνεργασία με την κινεζική Cosco και την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με την διευθύντρια Επενδύσεων της εταιρείας Τερέζα Μεσσάρη, η Εθνική Πανγαία έχει καλή τοποθέτηση σε γραφεία και καταστήματα, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτύξει παρουσία στην αγορά των logistics. «Θεωρούμε, όμως, ότι είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και αναζητάμε συνεργασίες». Σύμφωνα με την κ. Μεσσάρη, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ενδιαφέρεται για έργα στρατηγικού χαρακτήρα.
Ο κ. Γιάννης Σαραντίτης, εκτελεστικός διευθυντής της SARMED, ανέφερε ότι ο δείκτης ιδιοκτητών προς τον δείκτη μισθωμένων αποθηκών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν την ενοικίαση από την κατοχή. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν ιδιόκτητες αποθήκες, μέγεθος ανάλογο του 90% της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...