Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Τι θα αλλάξει στη φορολογία εισοδήματος


To ενδεχόμενο θέσπισης ενιαίας φορολογικής κλίμακας, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά για τη φετινή χρονιά το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται επί της ουσίας για σχέδιο φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων που θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι με μια ενιαία, κλίμακα φόρου. Τις σχετικές προαναγγελίες έκανε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, γνωστοποιώντας πως εξετάζονται διάφορες
επιλογές, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
Το υπό εξέταση σχέδιο για τα φετινά εισοδήματα φέρεται να προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Άλλες πληροφορίες θέλουν στην ίδια φορολογική κλίμακα να επιχειρείται και υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών, πρόταση όμως η οποία φαίνεται να προσκρούει στις αντιρρήσεις των δανειστών.
Στόχος, ωστόσο, του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα.

Τι μένει εκτός

Πέραν των αμφιβολιών που εγείρονται για την φορολογική «τύχη» των ελεύθερων επαγγελματιών, δεδομένων των ενστάσεων των δανειστών, από τη φορολόγηση με βάση την ενιαία κλίμακα, θα προβλέπεται η εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών εισοδημάτων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, οι μετοχές, οι τόκοι των καταθέσεων και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα. Αυτές οι κατηγορίες εισοδήματος θα φορολογούνται αυτοτελώς.
Από τα σχέδια για ενιαία φορολογική κλίμακα εκτιμάται πως θα εξαιρεθούν και άλλες ειδικές κατηγορίες – που ήδη απαλλάσσονται του φόρου – όπως τα επιδόματα ανεργίας, επιδόματα πολυτέκνων, μισθοί και συντάξεις ατόμων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, κλπ.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...