Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Διαδοχικά πακέτα μέτρων προβλέπει το νέο Μνημόνιο


Διαδοχικά πακέτα δημοσιονομικών μέτρων και προαπαιτούμενα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Το πρώτο πακέτο έρχεται τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, περικοπή επιδόματος θέρμανσης, παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αναδρομικά μέτρα για το 2015 αν χρειαστεί.

Το στοιχείο αυτό εκτιμάται ότι δυσκολεύει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Το δεύτερο πακέτο θα έρθει το 2016 με προβλέψεις ακόμη και για πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών. Ειδικότερα με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για συμπληρωματικό
προϋπολογισμό για το 2015 τον Οκτώβριο εφόσον κριθεί αναγκαίο. Επίσης δεσμεύεται για προϋπολογισμό 2016 και Μεσοπρόθεσμο ως το 2019 με μέτρα που θα περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για υψηλότερα εισοδήματα στο 35% (από 33%).
  • Σταδιακή κατάργηση ειδικής φορολόγησης ναυτιλιακού κλάδου.
  • Επέκταση της προσωρινής εισφοράς στη ναυτιλία ως το 2018.
  • Μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.
  • Νέο κύμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Σταδιακή κατάργηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος αγροτών (στο 26% το 2017).
  • Φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
  • Αύξηση φορολογίας στα τυχερά παίγνια.
  • Διαγωνισμό για χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων.
  • Πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα για έσοδα ίσα με 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% το 2018 για να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ .

Ρήτρα λήψης πρόσθετων μέτρων το 2016

Οπως αναφέρεται στο νέο Μνημόνιο, «οι Αρχές δεσμεύονται να λάβουν πρόσθετα μέτρα τον Οκτώβριο του 2016 αν κριθούν αναγκαία». Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν:
  • Αμυντικές δαπάνες.
  • Μεταρρύθμιση φορολογίας εισοδήματος.
  • Πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται για αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων όπως αυτές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αν υπάρχει υπεραπόδοση, το 30% θα πάει για το χρέος και ένα ακόμη 30% για εκκαθάριση μη καταβληθεισών υποχρεώσεων του παρελθόντος. Οι οφειλές υπολογίζονται σε 7,5 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή θα γίνει ως το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά για διανομή στην κοινωνία μερίσματος ή για αναστροφή μέτρων σε περίπτωση υπεραπόδοσης.

Παράλληλα στο νέο Μνημόνιο διαμορφώνονται ρήτρες λήψης πρόσθετων μέτρων για να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και το νέο καθεστώς επιτροπείας και ημιαυτόματων περικοπών μέσα από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.  

Ειδικότερα η Ελλάδα δεσμεύεται να αναβαθμίσει ως τον Οκτώβριο τον Οργανικό Νόμο και να καταστήσει λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με τις σχετικές διατάξεις να είναι ήδη μέρος των προαπαιτουμένων. Οπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου η κυβέρνηση θα υποβάλει τα χρηματοδοτικά σχέδιά της στην Κομισιόν αλλά και στο Eco/Fin.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2015 θα χρειαστούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για να πετύχουμε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Χωρίς μέτρα το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος καταγράφεται στο 1,5% του ΑΕΠ! Και αυτό τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση αντιδρούσε στη λήψη μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο νέο Μνημόνιο υπάρχει δέσμευση ρητά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 μέσω «εμπροσθοβαρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων» στον ΦΠΑ αλλά και στο συνταξιοδοτικό. Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφέτος έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και στη συνέχεια πλεονάσματα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...