Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μοσκοβισί: Οι 10 λόγοι που καθιστούν το τρίτο Μνημόνιο «καλά νέα» για την Ελλάδα

«Καλά νέα» για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το τρίτο Μνημόνιο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί.
Σε άρθρο του ο Γάλλος Επίτροπος παραθέτει 10 λόγους που καθιστούν θετικό το τρίτο Μνημόνιο , ενώ σημειώνει πως οι εκλογές δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία.«Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έχει τη λογική της – ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειαζόταν να ξαναβρεί, ή μάλλον να βρει, μια συνεπή πλειοψηφία, σύμφωνα με τις γενναίες επιλογές του. Οι εκλογές είναι μία εθνική δημοκρατική διαδικασία και σέβομαι
απόλυτα την κυριαρχία του ελληνικού λαού», υποστηρίζει ο Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος επισημαίνει πως αυτή η συμφωνία είναι «καλά νέα» όχι μόνο για τη σταθερότητα και την ελαστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά επίσης για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και την ΕΕ στο σύνολό της. Επιπλέον, τόνισε ότι η επιστροφή της ανάπτυξης είναι τώρα πιο πιθανή από ποτέ.
«Αυτή η συμφωνία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αλλάξει τις βασικές αρχές της οικονομίας της, να μπει σε ένα νέο και βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους της», αναφέρει, ενώ απαρίθμησε τους 10 λόγους για τους οποίους η συμφωνία είναι σωστή κίνηση για την Ελλάδα και την ΕΕ:
1. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.
2. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και ισχυροποιούνται περισσότερο. Η προσέγγιση που συμφωνήθηκε για την επίτευξη της προσαρμογής είναι αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη.
3. Είναι ξεκάθαρη δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Το Eurogroup έχει δηλώσει πρόθυμο να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, όπως πιθανώς μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμής αν είναι απαραίτητο, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του νέου προγράμματος. Όπως τονίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο μήνα, δε θα υπάρξει κούρεμα.
4. Τα συμφέροντα των καταναλωτών μπαίνουν πριν από τα κατεστημένα. Περισσότερες ανοικτές αγορές είναι ζωτικές για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλές πρωτοβουλίες έχουν υιοθετηθεί ή είναι σε διαδικασία, προκειμένου να ελευθερώσουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ο τομέας της ενέργειας, και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε επαγγέλματα που είναι κλειστά με νομοθετικές ρυθμίσεις για όσους αναζητούν εργασία.
5. Ο τραπεζικός τομέας θα επιδιορθωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ισχυροποιηθεί, προς τα συμφέροντα της ευρύτερης οικονομίας. Με τη στήριξη των σχετικών θεσμών, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ανακεφαλαιώσει και να ισχυροποιήσει τις τράπεζές της, ώστε να επανεκκινηθεί η ροή πιστώσεων στην οικονομία.
6. Η αγορά εργασίας θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω, ώστε να τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δίκαιο τρόπο που θα αντικατοπτρίζει της βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
7. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ανανεωθεί λεπτομερώς για να προσελκύσει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες, ενώ θα μειώνει το χρέος. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το νέο ταμείο που θα έχει σχηματιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
8. Η ελληνική δημόσια διοίκηση θα εκσυγχρονιστεί προς τα συμφέροντα των πολιτών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα.
9. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξοδέψει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με καλύτερο τρόπο και πιο γρήγορα.
10. Η δικαιοσύνη βρίσκεται στη βάση αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη έχει σταθεί εξέχουσας σημασίας στις συζητήσεις επάνω στο νέο πρόγραμμα.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...