Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Σκέψεις του Αυγούστου για ένα διαζύγιο


Όποιος είπε πρώτος ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο, θα πρέπει να έχει δαγκώσει άπειρες φορές τη γλώσσα του. Ειδικά τον φετινό ελληνικό Αύγουστο. Λίγο μετά τη μέση του δρόμου και τι δεν έχει φέρει: συμφωνία με τους εταίρους, τρίτο μνημόνιο, ενδεχομένως κι ένα διαζύγιο. Την προαναγγελία του, τουλάχιστον. Κι επειδή αυγουστιάτικα είναι κλειστά τα δικαστήρια και οι δικηγόροι έχουν ξαμοληθεί στις παραλίες, η επίσημη διαδικασία μάλλον θα δρομολογηθεί από Σεπτέμβρη και πέρα.
Για το πολύκροτο διαζύγιο Τσίπρα – Λαφαζάνη (μάλλον και Κωνσταντοπούλου) ή Σύριζα – Αριστερής Πλατφόρμας ο λόγος. Ένα διαζύγιο που τα πρώτα του σαφή δείγματα δόθηκαν τον Ιούλιο
και που μετά και την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή παραμονή Δεκαπενταύγουστου μοιάζει πια αναπόφευκτο. Εξάλλου, οι εκατέρωθεν κατηγορίες, οι βαριές κουβέντες, οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις πρώην και νυν υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά και το κάλεσμα της Πλατφόρμας για ένα μεγάλο μέτωπο του όχι, δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές αμφιβολίες, όσο κι αν αρκετά στελέχη του Σύριζα επιμένουν ότι η συμβίωση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Το ποτήρι έχει ραγίσει για τα καλά. Το μόνο που φαίνεται να λείπει για να επισημοποιηθεί ο χωρισμός, είναι το συνέδριο του κόμματος.
Το έχει το ταλέντο με τις διασπάσεις και τα διαζύγια η αριστερά, θα σκεφτεί κανείς. Μόνο που το τώρα δεν συγκρίνεται με κανένα επεισόδιο του παρελθόντος. Τώρα η αριστερά είναι για πρώτη φορά στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου, αντιμέτωπη για πρώτη φορά με μια σκληρή πραγματικότητα. Κι αυτή η άτιμη η πραγματικότητα έχει χωρίσει αμέτρητα ζευγάρια και αταίριαστους ίσως εραστές που πάνω στην πάθος τους ορκίζονταν ο ένας στον άλλο αιώνια πίστη.
Ίσως τελικά στην πολιτική τα πράγματα να μην είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι στην πραγματική ζωή. Δυο άνθρωποι ερωτεύονται. Είναι αρκετά αυτά που τους ενώνουν, αλλά και άλλα τόσα και θεμελιώδη εκείνα που τους χωρίζουν. Τα παραμερίζουν όμως γιατί είναι όμως ερωτευμένοι. Πιστεύουν πως μαζί θα καταφέρουν να αλλάξουν τον κόσμο.
Παντρεύονται δόξη και τιμή. Κι ύστερα, έρχεται η συμβίωση και με αυτή η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Ο άλλος δεν είναι πια ο παθιασμένος εραστής. Είναι ο σύντροφος στα δύσκολα. Κι εκεί απομυθοποιείται. Στο μεταξύ, ο κόσμος εκεί έξω είναι άγριος. Ο χρόνος περνά και οι λογαριασμοί τρέχουν: νοίκι ή στεγαστικό δάνειο, φως, νερό, τηλέφωνο, φαγητό… Ανακαλύπτεις ότι ο Κοέλιο έλεγε αηδίες. Το σύμπαν δεν συνωμοτεί για να πετύχεις κάτι επειδή το θέλεις πολύ. Κι εκεί, στα δύσκολα, αρχίζουν οι καυγάδες. Ο ένας θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα και γαία πυρί μειχθήτω. Ο άλλος όμως δεν θέλει να πηδήξει στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Προτιμά να κάνει ένα επώδυνο διακανονισμό και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Τότε, οι διαφορές που πριν το γάμο φαίνονταν έως και γοητευτικές, γίνονται ενοχλητικά κουσούρια. Αρχίζουν οι καυγάδες και τα βαριά λόγια: «Με πούλησες», «θέλεις να με ρίξεις»… Στο μεταξύ, τίποτα σχεδόν δεν λειτουργεί και το σπιτικό κοντεύει να καταρρεύσει. Κάποιοι στενοί φίλοι και συγγενείς συμβουλεύουν το ζευγάρι να δώσει τόπο στην οργή και να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για το καλό του παιδιού (του κόμματος). Μόνο που το ρήγμα μοιάζει πια αγεφύρωτο. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο ένα επώδυνο διαζύγιο (λες και υπάρχουν πραγματικά ανώδυνα διαζύγια) παρά ένας κακός γάμος.
Στην πολιτική, οι ξεκάθαρες λύσεις είναι ακόμα πιο απαραίτητες από ό,τι στους γάμους: μια έντιμη διάσπαση, αν η αρμονική συμβίωση είναι πια αδύνατη και στη συνέχεια εκλογές. Κι εκεί, ο καθένας να μετρηθεί και να κριθεί σύμφωνα με τη στάση του και τις επιλογές του.
Όσο για το ερώτημα ποιος θα πάρει το «παιδί», είναι μάλλον αυτονόητο. Το κόμμα θα το κρατήσει αυτός που έχει και την πλειοψηφία με το μέρος του. Και τα «υπάρχοντα»; Βουλευτές, κομματικά μέλη, ψηφοφόροι… Μόνο που οι άνθρωποι δεν είναι ιμάτια για να μοιράζονται. Είναι σκεπτόμενα όντα με ελεύθερη βούληση που δεν λειτουργούν en bloc.
Άραγε, σε περίπτωση διαζυγίου, οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα ακολουθήσουν σύσσωμοι στην έξοδο τον Λαφαζάνη, μηδενός εξαιρουμένου; Τι θα κάνουν τα αντίστοιχα στελέχη και απλά μέλη του κόμματος που πρόσκεινται στην πλατφόρμα; Και οι ψηφοφόροι; Αυτοί θα ακολουθήσουν; Και πόσοι θα είναι; Όλες αυτές, προς το παρόν, είναι απορίες μέσα στη ζέστη του Αυγούστου. Οι απαντήσεις, οι περισσότερες έστω, θα δοθούν μέσα στην ψύχρα του φθινοπώρου.
Υ.Γ. Σύμφωνα με κακόβουλες φήμες, εκτός από την αριστερή πλατφόρμα, σε διαζύγιο από τον Τσίπρα προτίθετο να προχωρήσει και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos. Γράφτηκε ότι ο ισπανός πολιτικός άλλαξε τη φωτογραφία που είχε στο προφίλ του στο τουίτερ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα με μια άλλη στην οποία ήταν μόνος του. Διάφορα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν τη διάγνωση ότι ο αριστερός Ιγκλέσιας δεν γουστάρει άλλα πάρε-δώσε με ένα πρωθυπουργό που του βγήκε μνημονιακός. Τελικά όμως, ο αρχηγός των Podemos παραμένει μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό στη φωτογραφία στο τουίτερ. Οπότε, το πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι Πάμπλο και Αλέξης παραμένουν ένα αγαπημένο ζευγάρι.
 http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...