Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Δεν «βγαίνει» το ΙΚΑ να πληρώσει συντάξεις και ζητά δανεικά

Το ΔΣ του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφάσισε να ζητήσει επιπλέον 180 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ. - Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δραματική αύξηση της ανεργίας και το κλίμα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας θα οδηγήσουν σε κατάρρευση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο φθινόπωρο Την ώρα που η κυβέρνηση και ασχολείται με τις επόμενες εκλογές και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, στην πραγματική οικονομία προκύπτουν μεγάλα, ρεαλιστικά προβλήματα, τα οποία ζητούν λύση και απασχολούν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στη λύση των δανεικών καταφεύγουν τα ασφαλιστικά ταμεία, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), για τον κλάδο του Ταμείου Νομικών, και ειδικά για το Ταμείο των Συμβολαιογράφων, αιτήθηκε και έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ από τον ασφαλιστικό κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).Αντίστοιχο αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας, για επιπλέον 180 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ αποφάσισε να στείλει και το ΔΣ του ΙΚΑ. Η σχετική απόφαση προβλέπει ότι το δάνειο θα ληφθεί κατά 70 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Δημοσίου και κατά τα υπόλοιπα 40 εκατ. Ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι τα αιτήματα προς το ΑΚΑΓΕ θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η δραματική αύξηση της ανεργίας, το κλίμα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας και η εσπευσμένη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα στο φθινόπωρο.

Ήδη, τον Ιούλιο το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας κατέγραψε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...