Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε φέτος


Του Σπύρου Δημητρέλη
Χαρακτηρίστηκε ως ο πιο άδικος και ισοπεδωτικός φόρος των χρόνων του μνημονίου. Πολλοί υποσχέθηκαν ότι θα τον αλλάξουν ή ακόμη και θα τον καταργήσουν. Μόνο που ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται πολύ… σκληρός για να πεθάνει. Οι περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα ίδιο και απαράλλακτο με τον περυσινό. Ας δούμε λοιπόν πόσος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους και πώς θα τον πληρώσουν. Ο λογαριασμός Ο ΕΝΦΙΑ έχει προϋπολογιστεί να φέρει φέτος στα κρατικά ταμεία ακριβώς το ίδιο ποσό που έφερε και πέρυσι, δηλαδή συνολικά 2,65
δισεκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό όμως που θα βεβαιωθεί στους φορολογούμενους θα διαμορφωθεί περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και με προϋπολογιζόμενη εισπραξιμότητα 80% εκτιμάται ότι θα μπει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
Πώς θα πληρωθεί
Ο ΕΝΦΙΑ έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Η εκκαθάριση του φόρου πρόκειται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα φορτωθούν στο taxisnet στις αρχές Οκτωβρίου. Απαραίτητη για την σωστή εκκαθάριση του φόρου είναι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αλλά και η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9. Από την πρώτη θα καθοριστεί ποιοι δικαιούνται απαλλαγές και εκπτώσεις από το φόρο και από το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί η εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων που είχαν εντός του 2014 μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.
Πώς θα υπολογιστεί
Στα κτίσματα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,3 έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Ο φόρος επηρεάζεται από συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, αριθμού προσόψεων. Μονοκατοικίας και ημιτελούς κατάστασης.
Στα οικόπεδα ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις επιβάλλεται φόρος που κατά μέσο όσο διαμορφώνεται στο ένα ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις υπάρχουν συντελεστές αυξομείωσης όπως το αν υπάρχει κατοικία, η απόσταση από παραλία και το είδος της καλλιέργειας.
Οι εκπτώσεις
Χορηγείται έκπτωση 20% από τον φόρο για τα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.
Χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...