Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς η δραχμή



Είχα την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του « Αlpha». «Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι είχε αποφασίσει να πάει στις κάλπες από τις 12 Ιουλίου, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους εταίρους, περίμενε όμως να «πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος» για να την ανακοινώσει τελικά στις 20 Αυγούστου, όπως και έκανε. Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την επιλογή του και τη συμφωνία, καθώς όπως ανέφερε νιώθει ότι έσωσε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για
σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.
Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίρπας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.
Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.
Η πλειοψηφία των εταίρων ήθελε να μας εκδικηθεί
«Ήταν η κατάληξη μίας πολύμηνης σκληρής μάχης και μίας επεισοδιακής συνεδρίασης 17 ωρών που κατέληξε με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Δεν έκανα καθυστέρηση επί 17 ώρες, αλλά έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο. Η πλειοψηφία των εταίρων είχε τη θέληση να εκδικηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Eπιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.
Υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος
«Υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος και υπερτιμήσαμε τη διάθεση των λαών για αλλαγή στην Ευρώπη. Ο Βαρουφάκης μού μετέφερε την θέση του Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκα απέναντι σε μία διχασμένη Ευρώπη. Άλλοι με αποδοκίμαζαν και άλλοι με χειροκροτούσαν. Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε έναν συμβιβασμό που της δίνει δικαίωμα να επιβιώσει και να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να παραδεχθούμε τις δικές μας υπερβολές, τις δικές μας αυταπάτες και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Ο Βαρουφάκης έκανε πολλές μεταστροφές και έχει πει πολλά. Η διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι παλέψαμε και διαπραγματευτήκαμε σκληρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε»

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.


Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...