Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ηλεκτρονικό δέρμα – τατουάζ ελέγχει μέσω αφής τις φορητές συσκευές

Ένα ηλεκτρονικό δέρμα, το οποίο “φοριέται” σαν τατουάζ πάνω στο κανονικό δέρμα, μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε μια επιφάνεια ευαίσθητη στην αφή, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Το νέο αυτό δέρμα, με την ονομασία iSkin, κατασκεύασαν Γερμανοί ερευνητές.
Το iSkin είναι λεπτό, μαλακό και εύκαμπτο, καθώς είναι κατασκευασμένο από ένα βιοσυμβατό οργανικό πολυμερές με βάση τη σιλικόνη. Έχει ενσωματωμένους αισθητήρες πίεσης, οι οποίοι επιτρέπουν στους χρήστες να πιέζουν όχι απευθείας την οθόνη αφής της ηλεκτρονικής συσκευής, αλλά το ίδιο το δέρμα τους, το οποίο μετατρέπεται σε «οθόνη» αφής για τον έλεγχο της συσκευής. Το δέρμα-τατουάζ μπορεί εύκολα να αποκολληθεί από το
φυσικό δέρμα χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό.
Πρόκειται για δημιούργημα των επιστημόνων και μηχανικών του Ινστιτούτου Πληροφορικής Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βάιγκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Το iSkin μπορεί να παραχθεί σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ώστε να προσαρμόζεται στα διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως στο δάχτυλο, στο μπράτσο ή ακόμη και στον λοβό του αυτιού. Οι αισθητήρες του μπορούν να αντιληφθούν την ασκούμενη από τον χρήστη πίεση, είτε το ηλεκτρονικό «δέρμα» είναι τεντωμένο είτε όχι.
Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το iSkin για να απαντήσουν σε τηλεφωνικές κλήσεις, να παίξουν μουσική, να ανεβοκατεβάσουν την ένταση του ήχου της φορητής συσκευής τους κ.α.
Η ιδέα του ηλεκτρονικού δέρματος προέρχεται απο τη ρομποτική, καθώς έχει ήδη αξιοποιηθεί, ώστε τα ρομπότ να «αισθάνονται» καλύτερα το περιβάλλον τους, όπως αν είχαν ανθρώπινο δέρμα. Οι γερμανοί ερευνητές είναι οι πρώτοι που σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν την ιδέα στο ανθρώπινο σώμα, ως ένα δεύτερο ηλεκτρονικό δέρμα.
Προς το παρόν, το ηλεκτρονικό δέρμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και είναι «καλωδιωμένο» με έναν υπολογιστή, όμως η τεχνολογία θα βελτιωθεί ώστε να είναι ασύρματο, διαθέτοντας τα κατάλληλα «τσιπάκια». Σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον Βάιγκελ, θα επιδιωχθεί το «δέρμα» να τροφοδοτείται με ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα.
http://iservices.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...