«Ήταν η δεκαετία που επέτρεψε στους ανθρώπους να ονειρευτούν. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε πυρακτωμένη ανάμεσα στο μυστρί του Παττακού και στο συρτάκι του Δαλιανίδη». Σε μια συνέντευξή του, προ κρίσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος περιέγραφε με τα παραπάνω λόγια τη δεκαετία του '60. Τη δεκαετία του '60, επίσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ηλικιακής ψήφου. Κάτι που εμφανίζεται και πάλι στις μέρες μας. Το είδαμε το 2012 -σε κάποιο βαθμό-, το είδαμε τον περασμένο Ιανουάριο και μένει να φανεί εάν θα το δούμε και σε περίπου 20 ημέρες.
Χοντρικά, το φαινόμενο της ηλικιακής ψήφου περιγράφει τη συμπεριφορά των νεαρών ψηφοφόρων (από 18-24 κι από 25-29), οι οποίοι στηρίζουν άλλα κόμματα από αυτά που συνήθιζαν να στηρίζουν οι γονείς τους, «τιμωρώντας» τους με αυτόν τον τρόπο. Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των
δημοσκοπήσεων. Είναι δομικό λάθος, είναι δηλαδή μία στρέβλωση στον τρόπο επιλογής του δείγματος και στη μεθοδολογία στάθμισης κι εξαγωγής των αποτελεσμάτων.
Οι δημοσκοπήσεις γίνονται στα σταθερά τηλέφωνα. Ένα μεγάλο ποσοστό των νεαρών ψηφοφόρων είτε δεν έχει σταθερό τηλέφωνο, είτε ενώ στο σπίτι που διαμένει υπάρχει συσκευή δεν απαντάει σ΄ αυτή. Ρωτάς δημοσκόπους και σου λένε πως αντί για 70 άτομα που πρέπει να μαζευτούν μέχρι 29 χρόνων μαζεύονται απαντήσεις από 15 και 20 ανθρώπους. Αποτέλεσμα; Η συλλογή απαντήσεων και στάθμιση επί ακατάλληλου επιστημονικά δείγματος.
Η νεολαία δεν καταγράφεται εύκολα στις δημοσκοπήσεις. Κι όταν αυτό γίνεται καταγράφεται με τρόπο που όχι μόνο δεν διευκολύνει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά ρίχνει νερό στον μύλο της «παραπληροφόρησης» μέσα από τις «έρευνες» που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα. Μη βιαστείτε να τις απαξιώσετε, η ζύμωση κι η ενημέρωση μιας αρκετά μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος γίνεται στο facebook και στο twitter. Και το Σαββατοκύριακο που πέρασε είδαμε στο facebook και στο twitter τον Λαφαζάνη με ποσοστά 20%.
Τις επόμενες ημέρες θα δείτε κι άλλες δημοσκοπήσεις. Θυμηθείτε τι έγινε στις εκλογές του 2012, τι έγινε τον Ιανουάριο, τι έγινε στο δημοψήφισμα, εκεί που όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit polls έπεσαν έξω. Ετοιμαστείτε για ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία.
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου