Το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στο επίκεντρο τυ διεθνούς τύπου, με μερίδα του να διατηρεί την ψυχραιμία του και να επισημαίνει τις συνέπειες της λιτότητας και την ανάγκη για αλλαγή στην Ευρώπη και άλλη μερίδα του να επιδίδεται σε νέο γύρο κινδυνολογίας.
Καιρός για αλλαγή
Εκτενές άρθρο για τις ελληνικές εκλογές φιλοξενούν οι New York Times, οι οποίοι όπως γράφουν το κόστος της κρίσης στην Ελλάδα έχει υπάρξει σημαντικό, με τους δείχτες πείνας, ανεργίας αλλά και των αυτοκτονιών να έχουν αυξηθεί ανάλογα με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν. Ωστόσο η επιμονή για το «σφοδρό βομβαρδισμό» της Ελλάδας δεν την βοηθάει για να προχωρήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η εφημερίδα.Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, για παράδειγμα να αναβάλουν τις αποπληρωμές των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο, τονίζουν οι NYT.
Eίναι πάντως θετικό, συνεχίζει το άρθρο, πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει την χώρα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την οικονομία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: Περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της.
Σύμφωνα με τους NYT δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λιτότητα που απαίτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς τη χώρα έχει παρατείνει και εμβαθύνει την οικονομική κατάρρευση. Ένα ακόμη μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικα ήταν ότι «άφησε» τη χώρα με πολύ περισσότερο χρέος από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η Αριστερά θα αναλάβει τα ηνία, με τον χαρισματικό όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα Αλέξη Τσίπρα, η φιλόδοξη αντζέντα της θα πρέπει να πείσει την τρόικα γράφουν οι New York Times. Το άρθρο αναφέρεται στις συνέπειες της λιτότητας στην Ευρώπη, οι οποίες έφεραν και την άνοδο κινημάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos και καταλήγει με το σχόλιο ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο είτε όχι είναι προφανές ότι οι καταπιεσμένοι από τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές φωνάζουν για αλλαγή.
Μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, εκ των πλέον σημαντικών οικονομολόγων της Γερμανίας, στο τελευταίο του άρθρο, στην σοσιαλδημοκρατική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», προκαλεί τους Ελλαδο-φοβικούς με τον τίτλο «Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να είναι ευκαιρία».
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από έναν πολιτικό σεισμό για να γίνει βιώσιμη χώρα και να εξελιχθεί σε μια λειτουργική δημοκρατία. Για το λόγο αυτό η τρέχουσα πολιτική κρίση θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη. Μια πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο κόστος για την Γερμανια και την Ευρώπη, αλλά επίσης θα οδηγήσει σε μια αναγκαία νέα αρχή για τη χώρα» τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. Και προσθέτει: «Η απόδοση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν σοκαριστικά κακή. Για πολλές γενιές η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν αγκιστρωμένη στα προνόμια της εξουσίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν απλώς να εξασφαλίσουν την πολιτική και οικονομική τους δύναμη ,αλλά όχι να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον. Πρέπει να ξεφορτωθούμε την παλιά πολιτική ελίτ και να καταλάβουμε ότι μια νέα γενιά πολιτικών είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας».
Ψύχραιμοι οι Έλληνες γιατί η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ
Με το ζήτημα ευρώ η δραχμή να έχει επανέλθει δυναμικά από τις παραμονές της προκήρυξης εκλογών τόσο στον διεθνή Τύπο όσο και στα χείλη επισήμων, Ελλήνων και όχι μόνο, καθησυχαστικό είναι το δημοσίευμα της βερολινέζικης Tageszeitung η οποία γράφει: «κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Τον Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δις ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Αναμφίβολα, τα 2,5 δις είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη. Στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης τέθηκε σε κίνηση σχεδόν ένα τρις ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από τις νότιες χώρες της κρίσης στο Βορρά». Και υπογραμμίζει επίσης ότι: «το ενδιαφέρον δεν είναι λοιπόν ότι ορισμένοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές. Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ».
Ακριβό το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας
Στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» μιλάει ο Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύει την Μέρκελ, προειδοποιεί ότι «ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρωζώνη και τη Γερμανία». Τονίζει επίσης ότι οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε πολύ ακριβά στη Γερμανία και θα προκαλούσε πολύ υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».
Γερμανικός εμφύλιος
Στην αντίπερα όχθη, η εκστρατεία κινδυνολογίας καλά κρατεί στον διεθνή και ιδιαίτερα στον γερμανικό Τύπο. «Η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό. Οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζες τους, οι φωνές για έξοδο από τη ευρωζώνη δυναμώνουν. (…) Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα. Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα -όπως και παλαιότερα- στο χάος (κάτι που αντιλήφθηκε και ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας). Το ενδεχόμενο οι επενδυτές να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ισπανία ή την Ιταλία δεν αποκλείεται παρά τους υφιστάμενους μηχανισμούς διάσωσης. Το ευρώ δεν θα το άντεχε. Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις (και ένα περιορισμένης έκτασης κούρεμα χρέους ως υποβοήθηση) είναι η καλύτερη λύση», γράφει σε σχόλιο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters που όπως μεταδίδει η Γερμανία πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε πια να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , επικαλούμενο το Der Spiegel που γράφει πως η ηγεσία της Γερμανίας θεωρεί τα βήματα που έχει κάνει η Νομισματική Ένωση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος από το 2011 και μετά, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τραπεζική ένωση έχουν θωρακίσει την ευρωζώνη και πλέον μια έξοδος της Ελλάδας από αυτήν δεν θα απειλήσει τη συνοχή της. «Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πώς μπορεί ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να ξεκαθαριστεί» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ απατώντας σε κινδυνολογικό δημοσίευμα του Der Spiegel. Νωρίτερα το δημοσίευμα προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».
Παιχνίδια με τη φωτιά
«Χρεοκοπία – ε, και;», είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία αναφερόμενη στις δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου στις οποίες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γράφει ότι «ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει αρχίσει και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρείται φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ανακοίνωση ότι θα διακόψει την εξυπηρέτηση του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά και ολοένα περισσότερους Έλληνες». «Όπως επισημαίνεται, το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση του χρέους «θα ήταν παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς η προοπτική να επικρατήσει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες, επιτρέπει την αναβίωση της συζήτησης περί ‘Grexit', μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», σημειώνει η εφημερίδα.
Η απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα
Ένα βήμα παραπέρα στην ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας πάει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει λόγο για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα», επικρίνοντας ως ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο», αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας, που σημειώνει επίσης ότι «οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι Έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών' πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις ‘κρατική χρεοκοπία'. Επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. (…) Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας), οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
Όπως αναφέρει στην επισκόπηση Deutche Welle, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», επιδιώκει να καταρρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και συγκρίνει το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «…Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της».
Την ίδια στιγμή σε δημοσίευμα του Spiegel Online, που επικαλείται το άρθρο της FAZ, επισημαίνεται ότι «οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια με χαμηλούς τόκους που φθάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) στο 1,5% και διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών. Σύμφωνα με την FAZ περισσότερο από το 75% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών και κατά συνέπεια των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Παρά τις καλές ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ούτε και με τόσο χαμηλά επιτόκια», επισημαίνει το Spiegel Online.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου