Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΚΤ σφίγγει τη θηλιά στην Αθήνα


Η κίνηση φιλίας που ανέμενε έως και την τελευταία στιγμή η Αθήνα από την Φρανκφούρτη, τελικώς δεν ήρθε ποτέ. Και μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα περικοπή του χρέους της, ωστόσο, εκείνη η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πονάει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ στην Αθήνα, ενόψει της επιστροφής της τρόικας για το review της ελληνικής οικονομίας: Χωρίς συμφωνία, για νέο πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παρέχει κάλυψη στους ελληνικούς τίτλους. Η κυβέρνηση ήλπιζε σε μια εξαίρεση, αλλά από τη Φρανκφούρτη υποστηρίζουν ότι "θα ισχύσει ό,τι σε όλες τις περιπτώσεις".
Το συμπέρασμα είναι σαφές: αυξάνει η πίεση προς την Ελλάδα, η οποία αντιλαμβάνεται ότι αν ως την 1η Ιανουαρίου δεν έχει καταλήξει σε ένα Πρόγραμμα με τους δανειστές της, τότε κινδυνεύει να μπει στον νέο χρόνο εντελώς «απροστάτευτη» στις διαθέσεις των αγορών. Το θέμα απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι θα κληθεί να σηκώσει το βάρος αυτής της ευθύνης, ωστόσο τα περιθώρια αντίδρασης που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κινούνται πέριξ του 8% κάθε σκέψη για νέα έκδοση αποδεικνύεται απαγορευτική.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...