Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το ψήφισμα του ΟΗΕ και η κινεζική απάντηση στην πυρηνική απειλή της Β. Κορέας



MSc in Crisis and Security Management
Στις 18 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο προτρέπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), να διερευνήσει ενδεχόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας. Το ψήφισμα ήρθε εννέα μήνες αφού μια σχετική έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όπως αναφέρθηκε από την Kορεατική Κεντρική Υπηρεσία Ειδήσεων (KCNA) της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε το ψήφισμα του ΟΗΕ. Πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια δήλωση αποκαλώντας το σχέδιο ψηφίσματος «ένα προϊόν πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης και συνωμοσία εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη γνήσια προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» Ο ανώνυμος εκπρόσωπος απέρριψε την έκθεση ως «μια επιπλοκή γεμάτη αβάσιμες πολιτικές κατηγορίες και αντιφάσεις» η οποία στηρίζεται σε «κατασκευασμένες» μαρτυρίες από αποστάτες της Βόρειας Κορέας. Η δήλωση προειδοποίησε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ θα «απαντήσει σθεναρά χωρίς την παραμικρή ανοχή σε οποιεσδήποτε προσπάθειες από την πλευρά των εχθρικών δυνάμεων να καταχραστούν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα εργαλείο για την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος της χώρας.»
Μετά από την ψηφοφορία, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας διευκρίνισε αυτή την απειλή με υπόσχεση μιας νέας πυρηνικής δοκιμής. Σε δήλωσή του επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ ανήλθε σε μια επίθεση των ΗΠΑ για την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την «επιθετικότητα», η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι δεν είναι «σε θέση να απέχει από μια νέα πυρηνική δοκιμή.»
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ήταν ευχαριστημένο με αυτή την απάντηση. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα έχει μια «σαφή και σταθερή θέση στο κορεατικό πυρηνικό ζήτημα, δηλαδή, θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.» Ο Χονγκ επανέλαβε επίσης τη συνήθη έκκληση της Κίνας για την επιστροφή στις εξαμερείς συνομιλίες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας.
Το Πεκίνο αντέδρασε αυστηρά στην τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ το 2013 και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν έχει χάσει σε ένα βαθμό την υποστήριξη της Κίνας από τότε. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επίσης σημειώσει κάποια σκληρότητα στην προσέγγιση της Κίνας με την γείτονά της. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Κίνας «να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στους Βορειοκορεάτες ότι η συνεχής ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος είναι απαράδεκτη για τους Κινέζους».
Φυσικά, το Πεκίνο αντιλαμβάνεται την οργισμένη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ για το ψήφισμα του ΟΗΕ, καθώς η ίδια η Κίνα συχνά εκφράζει παράπονα ότι γίνεται άδικα στόχος των κριτικών περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν πρόκειται για επίθεση εναντίον τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για υποκίνηση πολιτικής αναταραχής, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται να συμφωνούν.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Κίνα απέρριψε επίσημα την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της Πιονγιάνγκ ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης ήταν αβάσιμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπροσωπεία του Πεκίνου στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισε επίσης κατά του ψηφίσματος την περασμένη Τρίτη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται για να ασκήσουν πίεση σε άλλες χώρες.» Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν πιστεύει ότι τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να συζητηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να ανατίθενται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Η παραπομπή του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είναι ευνοϊκή για την επίλυσή του», δήλωσε ο Χονγκ χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι η θέση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πιθανότατα θα αποτρέψει το γεγονός η Βόρεια Κορέα να αντιμετωπίσει δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, η Κίνα δεν διατίθεται να δει άλλη μία πυρηνική δοκιμή να λαμβάνει χώρα στην Πιονγκγιάνγκ, και έσπευσε να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει δεσμευτεί προς τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης. Ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα – τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας από το να ενεργεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα – δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Βόρεια Κορέα να προβεί σε περαιτέρω απάντηση σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Όπως όμως είδαμε το 2013, τελικά η κινεζική πίεση δεν μπορεί να εμποδίσει μια αποφασιστική κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας από τη διεξαγωγή μιας πυρηνικής δοκιμής. Αλλά το Πεκίνο θα κάνει σίγουρα ό, τι μπορεί για να αποτρέψει μια Βορειοκορεατική κρίση από το να εκμηδενίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κίνα στην περιφερειακή διπλωματία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου