Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Μπροστά σε κρίσιμα πολιτικά διλήμματα βρίσκεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αποτυχία των διήμερων συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι. Ο Αντώνης Σαμαράς, θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, ενώ επανέρχονται τα σενάρια για επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Reuters,δεν αποφασίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα,γεγονός που σημαίνει ότι στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την αξιολόγηση της τρόικας, ενόψει του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τα όσα διαρρέουν οι δύο πλευρές, βασικό σημείο διαφωνίας παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα αποτιμά στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο Σαμαρά το υπολογίζει σε 350 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιμετώπισαν με ειρωνικό τρόπο τους υπολογισμούς Χαρδούβελη.

Το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι πλήρες, καθώς η αναβολή της λήψης απόφασης οδηγεί σε παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, εξέλιξη που θα κατέρριπτε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από το μνημόνιο. Σύμφωνα με άρθρο στο φιλοκυβερνητικό site antinews που έχει τίτλο «Mετά το ναυάγιο στο Παρίσι τι;» η κυβέρνηση εξετάζει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής: «Να πάει δηλαδή τον Ιανουάριο και να τεθεί και το δίλημμα της οικονομίας. Δηλαδή η εκλογή Προέδρου με 180 βουλευτές να αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε πάμε σε εθνικές εκλογές και… ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...