Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πρόκληση για την Ελλάδα το μεγάλο βάρος του χρέους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ


Η διαρκής δημοσιονομική προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιδίδεται η Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετεί το μεγάλο βάρος του χρέους της βρίσκεται στο επίκεντρο έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 175% του ΑΕΠ το 2014, με το βάρος του χρέους να αποτελεί, όπως υπογραμμίζει, πρόκληση για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνει, δε, πως ενδεχομένως θα χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, είτε μέσω παράτασης των λήξεων, είτε μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. «Η μείωσή του χρέους σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης», τονίζεται στην έκθεση.
Οι αναλυτές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα σε ενθικολογιστική βάση αναμένεται να βελτιωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015 και 2016. Υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι θα πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα «η δίκαιη κατανομή του κόστους της προσαρμογής μεταξύ όλων των ομάδων, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι βιώσιμη».
Όπως υπογραμμίζει ο Οργανισμός, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Στη βάση αυτή επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε το 2014, χάρις στον τουρισμό που ήταν σημαντικός, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.
Σύμφωνα με την έκθεση εάν ο τραπεζικός τομέας παράσχει περισσότερα δάνεια απ' ό,τι αναμένεται σήμερα, εάν οι εξαγωγικές επιδόσεις υπερβούν τις προσδοκίες και εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις τότε η ανάπτυξη θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί περαιτέρω.
Προβλέπεται, δε, συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης, κάτι που ο ΟΟΣΑ αποδίδει στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα συνεχίζει να μειώνεται, υπάρχει όμως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που βοηθάει τις εξαγωγές», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται πάντως πως το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση και να ανέλθει στο 24% το 2016.
Ο Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και των αγορών προϊόντων και η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, εστιάζει στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών, επισημαίνοντας πως οι καλύτερες συνθήκες δανεισμού με την υποστήριξη των τραπεζών, ύστερα από την ανακεφαλαιοποίησή τους και την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.
Από την έκθεσή του ΟΟΣΑ ξεχωρίζουν οι εξής δυνητικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία:
• Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.
• Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα.
• Η αργή πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ισολογισμών, θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ανάκαμψη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές και ως εκ τούτου την ανάπτυξη.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επαναλαμβάνει την εκτίμηση που είχε διατυπώσει στις 6 Νοεμβρίου για ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% το 2014, κατά 3,7% το 2015 και κατά 3,9% το 2016.
Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 0,8% εφέτος, 1,1% το 2015 και 1,7% το 2016, ενώ για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην περιοχή αναμένει πως θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2015 και στο 1% το 2016.
Ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με νέα νομισματικά κίνητρα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερες αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS, αλλά και αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον οργανισμό η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο αποπληθωρισμού εάν η ανάπτυξη μείνει στάσιμη ή εάν οι προσδοκίες για τον αποπληθωρισμό μειωθούν περαιτέρω.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...