Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις - Τι μας χωρίζει με την τρόικα

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό», έλεγε τις προηγούμενες ημέρες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας όμως πως «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό του 2015». Ο ίδιος παράγοντας εκτιμούσε πως υποχωρούν ελαφρώς σε σχέση με τις υπερβολικές, αρχικές τους εκτιμήσεις, για το δημοσιονομικό κενό, που η τρόικα φερόταν να είχε ανεβάσει έως και τα 3,6 δισ. ευρώ, «όμως επιμένουν».
Ωστόσο, η «βόμβα» που αποκάλυψε ο Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος είπε ότι η τρόικα ζητά μειώσεις συνταξιοδοτικών δαπανών έως και 1 δις ευρώ, θέτει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως και 20%, κάτι που θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο σύγκλισης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει τελικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το νέο μειωμένο εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα ξεκινήσει πιλοτικά από το Β' εξάμηνο του επόμενου έτους και η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1/1/2016.
Ωστόσο, οι δανειστές εξακολουθούν να ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό πολύ πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν στις ενστάσεις τους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρά τη ρητή θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αλλαγές, αλλά και την κατηγορηματική απόρριψη της εκτίμησης για "τρύπα" στον προϋπολογισμό του 2015.
Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση επιδιώκει συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου με άμεση προτεραιότητα «να κλείσουμε την αξιολόγηση». Σενάρια κάνουν λόγο και για το ενδεχόμενο εμβόλιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου, τρεις μόλις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με την οποία πρακτικά κλείνει η ατζέντα των ευρωπαϊκών εργασιών έως τις αρχές του έτους.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει κάποια «καθαρή» συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε από την 1η Ιανουαρίου που τελειώνει το πρόγραμμα της Ελλάδας να έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις. Όπως όλα δείχνουν η όποια συμφωνία θα κλείσει σε πολιτικό επίπεδο και με βάση τις επαφές που θα κάνει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα.
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...