Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικό πρόγραμμα σωτηρίας για τη χώρα


Οι εντάσεις μέσα και έξω από τη χώρα μας πληθαίνουν και η συγκυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την επίσκεψη της τρόικας με δυναμική και αποφασιστικότητα.
Να μη κάνει βήμα πίσω από όσα έχει εξαγγείλει και να τρέξει γρήγορα το θέμα των ελαφρύνσεων των αδύναμων συμπολιτών μας. Τα καταστήματα κλείνουν, η ανεργία καλπάζει και οι τράπεζες απειλούν και προβαίνουν σε κατασχέσεις. Ο λαός μας είναι σε οριακή στιγμή και δε θα αντέξει την επιβολή νέων μέτρων και πιέσεων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις διαθέσεις του κόσμου που απαιτεί αλλαγή πολιτικής με ανθρώπινη διάσταση και φραγμό στις άγριες διαθέσεις των δανειστών μας.
Το κύριο ζήτημα είναι πώς να γίνει η Ελλάδα μια ευημερούσα οικονομία εντός του ευρώ, μετά από μια σκληρή οικονομική συρρίκνωση και στο πλαίσιο της πίεσης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας θα καθορίσουν τελικά πόσο από το χρέος της Ελλάδας θα αποπληρωθεί. Ασφαλώς, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τους αναγκάσει να αλλάξουν πορεία.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στις απαιτήσεις της τρόικας -σε μια αυστηρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στο να γίνουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ άλλων- ως αντάλλαγμα για την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει εντελώς από το πρόγραμμα πριν από τις εκλογές, και να απορρίψει τα κεφάλαια του ΔΝΤ που έχουν σημειωθεί για το 2015 και το 2016, ένα σχέδιο που απορρίπτει η τρόικα. Τέλος, θα ήθελε να μειώσει το μέγεθος της παρεμβατικής εποπτείας και την εξωτερική παρέμβαση, παρά το ότι αποφασίσθηκε μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ, προτού να μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στις αγορές, πιστωτικές γραμμές οι οποίες έρχονται με σημαντική εξωτερική εποπτεία.
Η Ε.Ε να προσπαθήσει να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το δημόσιο χρέος της, που να έχει ευρεία στήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό εξασφαλίζει την ανάληψη της ευθύνης από την Ελλάδα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Η ευρωζώνη θα κέρδιζε από μια ρεαλιστική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για την Ελλάδα, που διασφαλίζει μια άνεση μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Μια τέτοια μακροπρόθεσμη λύση, παρά την απομείωση του ελληνικού χρέους, θα διασφάλιζε επίσης ότι το επίσημο χρέος της Ελλάδας θα αποπληρωνόταν όσο το δυνατό περισσότερο, και θα έδινε τέλος στην τρέχουσα παρωδία της επέκτασης και προσποίησης. Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης οφείλουν να αλλάξουν την τακτική για την Ελλάδα, διαφορετικά η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και θα συνεχίσει να δυσκολεύεται εντός του ευρώ.
Το επόμενο διάστημα και μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τα κόμματα οφείλουν να παρουσιάσουν εναλλακτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από τα μνημόνια. Η χώρα μας δεν έχει τη πολυτέλεια χρόνου για διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις. Τα σχέδια μας πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να αξιοποιούν όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πίστη στις δυνάμεις μας και ξεκάθαρο προσανατολισμό για μια ΕΛΛΑΔΑ ακηδεμόνευτη.

Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...