Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προσγειώθηκε ο πρύτανης στην πραγματικότητα


Δεν έχουν καλά-καλά περάσει είκοσι μέρες από το (πρωτάκουστο) συγχαρητήριο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη για τους χειρισμούς του (κάλεσμα των ΜΑΤ) στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Και δεν έχουν καλά-καλά περάσει είκοσι μέρες από τον εορτασμό της ΟΝΝΕΔ στον οποίο ο κ. πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «πρωτοπορία» της ΟΝΝΕΔ και στα «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους» για να καταλήξει λέγοντας ότι η επικράτηση της Αριστεράς στα πανεπιστήμια τελείωσε, και ότι «η ΟΝΝΕΔ κέρδισε τα πανεπιστήμια με τη δράση της και τους αγώνες τους. Η ΔΑΠ παραμένει πάντα πρώτη δύναμη και η ΟΝΝΕΔ στην πρωτοπορία».
Και όμως, μέσα σε αυτές τις είκοσι μέρες, το κλίμα ευφορίας μεταξύ Πρύτανη και κυβέρνησης ανατράπηκε σημαντικά. Και ανατράπηκε με αφορμή τις αποφάσεις για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια στις οποίες η κυβέρνηση προχώρησε με βασικό, για να μην πω μοναδικό, γνώμονα την ψηφοθηρία. Οι μετεγγραφές αυτές καθιστούν προβληματική, αν όχι αδύνατη, τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πρυτανικό Συμβούλιο, και ο Πρύτανης, αντιδρώντας στα παραπάνω εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν προς το Υπουργείο Παιδείας, ποιες είναι, κατά τη γνώμη τους, οι ελάχιστες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ αυτών αναφέρεται στην ανακοίνωση:
  • επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες,
  • επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας,
  • εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών,
  • δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για τη διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.
  • Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας.
Αν τα παραπάνω δεν ήσαν πολύ σοβαρά, θα μπορούσα, ξέροντας ότι η πολιτεία δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα αυτά, να τα σχολιάσω λέγοντας «ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι», ή «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Η προσγείωση του κ. Πρύτανη και του Πρυτανικού Συμβουλίου στα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου, και η αλλαγή ύφους στην ανακοίνωση, σε σχέση με τις προηγούμενες δείχνει ότι, επιτέλους, εγκαταλείπεται η προηγούμενη θριαμβολογία απέναντι (και κόντρα) στους φοιτητές και τούτο είναι προς τιμήν των πανεπιστημιακών αρχών.
Δεν ξέρω αν είμαι αιθεροβάμων ή αφελής, αλλά η πρόσφατη ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών για τις καταλήψεις, μου φαίνεται σαν μία προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Εύχομαι να έχω δίκιο…
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...