Πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2015, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα αγγίξουν το 3% (2,9 για την ακρίβεια) ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 5,6 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 3% επί του ΑΕΠ. Όσον αφορά την ανεργία, αυτή θα σημειώσει πτώση και θα διαμορφωθεί στο 22,6% από 24,8% που είναι η πρόβλεψη για φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σε ότι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,5% και θα διαμορφωθεί στο 1,8%, ενώ θα είναι και η πρώτη φορά που θα υπάρξει ρυθμός ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο Σταϊκούρας συμπλήρωσε πως θα συνεχιστεί η πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με μείωση των συντελεστών.
Όσον αφορά το τι μέλει γενέσθαι με την τρόικα, η πλευρά του υπουργείου τονίζει πως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015. «Η τρόικα έχει διαφορετικές προβλέψεις και προβλέπει κενό», τόνισε.
Τα επιμέρους στοιχεία
Εκτός από τα παραπάνω, ο προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμό του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνηση στο 0,2% του ΑΕΠ (από 1,3% φέτος) και ο υπολογισμός αυτός έγινε με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ. Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στα 97 δισ. ευρώ και από αυτές, τα 13,9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία..
Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015. Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013. Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 21,39 δισ. ευρώ εφέτος, στα 21,88 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ. Συνολικά άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα είναι το 2015 αυξημένοι κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,8% το 2014. Το 2015 η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκινά την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις. Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία..
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου