Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

52 από τις 61 νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Δημοκρατικής Παράταξης.



Στην συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών που αποφάσισαν να συμμετέχουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στέκονται στην Χαριλάου Τρικούπη, μια εβδομάδα ακριβώς μετά τους τριγμούς που δημιουργήθηκαν με την γνωστή επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στο ΠΑΣΟΚ οι 52 από τις 61 Νομαρχιακές Επιτροπές συνεδρίασαν και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην Δημοκρατική Παράταξη. Οι 6 Νομαρχιακές που διαφώνησαν είναι της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, της Αχαΐας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας και της Β1 Νομαρχιακής Αθηνών. 



Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Νομαρχιακές της Κέρκυρας και της Β3 δεν έχουν συνεδριάσει, αλλά οι αποφάσεις των δύο γραμματέων βρίσκονται στη γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή να πραγματοποιηθεί συνέδριο ΠΑΣΟΚ, και όχι Δημοκρατικής Παράταξης. Μίας από τις Νομαρχιακές του κόμματος, το Λασίθι, δεν έχει συνεδριάσει.   

Από την Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζεται σε άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου ότι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται «η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και στις οποίες συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από την Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα μαζικά κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες». Αμέσως μετά θα διεξαχθεί «ανοιχτός δημοκρατικό διάλογος» και θα αφορά στις θέσεις του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015.
 
 
Σε άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη, εξαπολύεται επίθεση σε στελέχη που έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ των προτάσεων Παπανδρέου και υπογραμμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ «στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων ετών για την πορεία και το μέλλον της χώρας - λίγο πριν την αλλαγή σελίδας - δεν θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη» χαρακτηρίζεται ανιστόρητο και πλαστό και, επιπλέον γίνεται αναφορά σε παρόμοιες προσπάθειες του παρελθόντος:
 
«Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη  (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο ) και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας  αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο,  Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο».
 
 
Χωρίς να κατονομάζεται ο πρώην πρωθυπουργός, στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ σχολιάζεται ως εξής η πρότασή του για πραγματοποίηση ενός καθαρά κομματικού Συνεδρίου»:
 
«Κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικό-αξιακή ταυτότητα. Το ΠΑΣΟΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης που μηδενίζει την εισφορά και το ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Η πρόταση απευθύνεται άλλωστε σε όσους κινούνται στον ευρύτερο χώρο, άρα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και όχι στα  μέλη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση συνεπώς αυτή, ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση  σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στην αμφισβήτηση τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει - υποτίθεται - να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα. Χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της χώρας που απασχολούν τους πολίτες. Αυτή είναι μια πολιτική προσέγγιση σεβαστή στη διαφορετικότητα της. Δεν είναι όμως η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ».
 
Επιπλέον δηλώνεται ότι το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης βασίζεται σε αποφάσεις κομματικών Οργάνων και η πρόσκληση συμμετοχής σε αυτό είναι ανοιχτή. Αναφέρεται, δε, πως «στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη, το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το Ποτάμι και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ».
 
Τέλος σε σχέση με την ενότητα του κόμματος, αλλά και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, επισημαίνεται ότι «θα αναλαμβάνονται διαρκώς όλες οι πρωτοβουλίες ενότητας του χώρου, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να υπονομεύεται η υπόσταση, η αξιοπιστία και ο μάχιμος κοινοβουλευτικά και πολιτικά χαρακτήρας του κινήματος». Μέλημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μην υπονομευτεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και η παράταξη. Και η άτυπη ενημέρωση καταλήγει: «Άλλωστε μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία ήταν οι συναντήσεις που προκάλεσε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους προκατόχους του Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου τους οποίους και ενημέρωσε σε βάθος για όλα. Οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν. Όλα και όλοι κρίνονται».

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...