Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Νέο δράμα! Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις


Συντάξεις-φιλοδώρημα που μπορεί να φθάσουν έως και τα 200 ευρώ συνεπάγονται οι απαιτήσεις της τρόικας στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, αν η κυβέρνηση υποχωρήσει πλήρως στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας να εξοικονομηθούν 800.000.000 έως 1 δισ. ευρώ από το 2015 μέσω της ισόποσης μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι τεχνοκράτες της τρόικας πιέζουν και για αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε το όριο των 67 ετών να ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών.

Οι πιστωτές μας υποστηρίζουν ότι η περικοπή της ήδη πετσοκομμένης συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι ίδιοι προσδιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά το υπολογίζει στα 300.000.000-400.000.000 ευρώ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κουτρουμάνη. Οπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η τρόικα προβάλλει τις εξής απαιτήσεις-σοκ αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα:

  • Μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% σήμερα στο 1,7%-1,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των συντάξεων όσων αποχωρήσουν από την 1η Ιανουαρίου και εξής.
  • Αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ενσήμων για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτούνται τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, από 15 σήμερα. Παράλληλα, εξετάζεται η αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με βάση ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης. Η αλλαγή αυτή θα έριχνε τις κατώτατες συντάξεις από τα 487 ευρώ σήμερα περίπου στα 300 ευρώ.
  • Υπολογισμός της σύνταξης του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 10 ετών του εργασιακού βίου, και όχι των τελευταίων πέντε χρόνων, όπως ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε άμεσο κατρακύλισμα των συντάξεων, δεδομένου ότι από το 2010 και μετά οι αποδοχές των εργαζομένων «κουρεύτηκαν» κατά τουλάχιστον 20%.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας βρίσκονται επίσης τα ακόλουθα ακανθώδη ζητήματα:
Αύξηση των ορίων ηλικίας και στις ειδικές κατηγορίες, ώστε να εξισωθούν με το γενικό όριο των 67 ετών.
Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, ώστε η σχετική δαπάνη να περιοριστεί από τα 700.000.000 στα 500.000.000 ευρώ.
Κατάργηση επικουρικών ταμείων με απορρόφησή τους από το ΙΚΑ από το 2016. Εφόσον υλοποιηθεί, χιλιάδες ασφαλισμένοι με κατοχυρωμένα δικαιώματα λόγω της αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης κινδυνεύουν να τα χάσουν.


Στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα


Με απανωτά τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου επιχειρεί ο πρωθυπουργός να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα σε πολιτικό επίπεδο.
Ολα τα χρονοδιαγράμματα έχουν τιναχτεί στον αέρα και μοιάζει απίθανο να προλάβει η κυβέρνηση το «σίγουρο» -μέχρι πριν από λίγο καιρό- Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.


Για τα επόμενα βήματα και την τροπή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις είχε σύσκεψη εργασίας το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τη «χαλαρή» αντιμετώπιση μιας πιθανής παράτασης της συνολικής διαπραγμάτευσης και μετά την 1η Ιανουαρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε χθες να υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το σύνολο της συμφωνίας έως το τέλος του χρόνου.


Επόμενος στόχος πλέον είναι να συμφωνηθεί ακόμη και με τηλεδιάσκεψη ότι τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν για μόλις μία ή δύο μέρες. Κατ' αυτό το σενάριο, θα φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού, ώστε να ετοιμάσουν την έκθεση αξιολόγησης ή μια δήλωση προόδου έως τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ετσι θα «ξεκλειδώσει» και η διαδικασία για τη συμφωνία για τη «νέα σχέση», ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...