Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το ελάχιστο εγγυημένο στα 200 ευρώ!


Από τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι κάτοικοι 13 δήμων της χώρας μας που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση προκειμένου να διεκδικήσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και προβλέπει σειρά ελέγχων -ακόμη και στις κατοικίες των επιδοματούχων- για την εξακρίβωση των συνθηκών διαβίωσης όσων θα λαμβάνουν τη σχετική ενίσχυση, η οποία θα συμψηφίζεται με άλλα επιδόματα και καθορίζεται σε 200 ευρώ για μεμονωμένους δικαιούχους και 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων θα παίξει ρόλο και η ΓΓΔΕ.
Η πιλοτική εφαρμογή αφορά τους Δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:
  • 2.400 ευρώ άγαμος χωρίς παιδιά.
  • 3.600 ευρώ ζευγάρι χωρίς παιδιά.
  • 4.200 ευρώ ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί.
  • 4.800 ευρώ ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά.
  • 5.400 ευρώ ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά.
  • 6.000 ευρώ ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά.
  • 4.800 ευρώ ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί.
  • 5.400 ευρώ ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί.
  • 6.000 ευρώ ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά.
  • 3.600 ευρώ μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί.
  • 4.200 ευρώ μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά.
  • 4.800 ευρώ μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά.


Σύμφωνα με την απόφαση, θα ικανοποιηθούν αιτήσεις έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων (20.000.000 ευρώ), ενώ η ενίσχυση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου για όσους υποβάλλουν αιτήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.


Εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας», δηλαδή διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των ωφελουμένων, η οποία θα διενεργείται από κοινωνικό λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις. Τα συμπληρωματικά στοιχεία (δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης) αφορούν:
1. Δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών.
2. Ενοίκιο.
3. Δάνεια.
4. Δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
5. Είδος θέρμανσης.
6. Επαγγελματικά χαρακτηριστικά.
7. Εκπαιδευτικό επίπεδο μελών.
8. Στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού.
9. Χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.).
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πορτογαλία: Φορο-παράδεισος για νέους, μήπως να το σκεφτούμε;

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός νέου ανθρώπου στην Ελλάδα, που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και δεν θα κληρονομήσει την οικογενειακή επιχε...