Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα της τρόικας - Φέρεται να ζητά απόσυρση της αποπληρωμής οφειλών σε 100 δόσεις


Σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στην κυβέρνηση η πληροφορία ότι η τρόικα ζητά να αποσυρθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών έως και σε 100 δόσεις. Το θέμα, το οποίο προέκυψε από το Eurogroup της Πέμπτης, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς η σχετική ρύθμιση αναμένεται από εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Σημειώνεται ότι η τρόικα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα και πως ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το οποίο υπήρχε ούτως ή άλλως διαφωνία. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες για την αντίδραση της τρόικας στη ρύθμιση για τις οφειλές, τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες για την κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε να μπορέσει να τις ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό.

Η απάντηση της κυβέρνησηςΠάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης της ρύθμισης για τις οφειλές, καθώς η μεν ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια. Από το Μαξίμου διαρρέει ακόμη ότι η τρόικα συνηθίζει πριν από τις διαπραγματεύσεις να φέρνει διάφορα αιτήματα τα οποία πολλές φορές δεν προβλέπονται από το μνημόνιο.
  http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...