Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

| Eμείς αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και θα το πετύχουμε

Σ/Τ| Η Δημοκρατία μπορεί να αμυνθεί και να αποτρέψει τις καταστρατηγήσεις και τους ευτελισμούς

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σήμερα εν όψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα μία πολύ ενδιαφέρουσα οργανωτική πρωτοβουλία. Είχε συνδέσει τα μικρόφωνα της αίθουσας της Βουλής με μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος, στο χώρο της συγκέντρωσης. Μόνον που όταν άρχισε να μιλάει ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έως το τέλος απεδείχθη ότι δεν υπήρχε ούτε κοινό στην πλατεία, ούτε ομιλία, γιατί δεν υπήρχε πραγματικό περιεχόμενο σε αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας.
Επανέλαβε το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Η πρόταση μομφής κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, αλλά η Κυβέρνηση θα πέσει. Γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω στους Βουλευτές μου, στο κοινό μου, στον ελληνικό λαό, γιατί έκανα αυτή την πρόταση μομφής».

Εμφανίστηκε επίσης ο κ. Τσίπρας αγανακτισμένος, πεισμωμένος μπροστά στο ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβαρύνσεις του ελληνικού λαού. Βεβαίως, είναι σε απόγνωση και αδιέξοδο, επειδή η Κυβέρνηση λέει αυτό που λέει και πιστεύει αυτό που λέει.
Μεγάλο πείσμα, απόγνωση, γιατί σου λέει «τι θα απογίνει η πολιτική μου εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει πράγματι νέα μέτρα και δεν προκληθεί η κοινωνική αντίδραση που περιμένω»; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε για μια ακόμη φορά ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας, στην αποτυχία της εθνικής πολιτικής, στην κατάρρευση της οικονομίας, στο να εξανεμιστούν οι δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό είναι βαριά προσβολή στον ελληνικό λαό.
Θέλετε ο ελληνικός λαός να αναδείξει μια Κυβέρνηση η οποία θα ακυρώσει το μνημόνιο. Μα εμείς θέλουμε το ταχύτερο δυνατό να βγούμε από το μνημόνιο, να έχει πάψει να ισχύει το μνημόνιο. Τι θα απογίνετε κ. Τσίπρα χωρίς μνημόνιο; Εμείς θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο κι εσείς οικοδομείτε την πολιτική σας ύπαρξη στο μνημόνιο και έρχεστε εδώ και λέτε «προτείνω μία δραστική…»

Εμένα με ευχαριστεί αυτή η εικόνα του νευρικού ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ενδιαφέρουσα απόδειξη και αποτύπωση της στρατηγικής κρίσης στην οποία έχετε περιέλθει. Αλλά μόνοι σας κάνατε την πρόταση μομφής. Ας προσέχατε. Όποιος ξύνεται στη γκλίτσα του τσομπάνη, αυτά παθαίνει.
Τώρα λοιπόν ο κ. Τσίπρας ήρθε να μας πει σήμερα: "δεν υπάρχει άλλη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, από τη δραστική του περικοπή". Επειδή επί των ημερών μας, επί των ημερών μου στο Υπουργείο Οικονομικών, μειώθηκε το χρέος κατά 130 δισεκατομμύρια ευρώ, κ. Τσίπρα βγείτε να πείτε ότι αυτό εάν δεν είναι το πλήρες, είναι πάντως κάτι πολύ σημαντικό.
Πότε ομολογήσατε, πότε αποδεχθήκατε με στοιχειώδη γενναιοδωρία, με στοιχειώδη ειλικρίνεια ότι αυτό που έγινε ήταν ένα γιγαντιαίο βήμα που απάλλαξε τις επόμενες γενιές Ελλήνων από ένα ιστορικό βάρος στο δημόσιο χρέος 55-60 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, από 130 δισεκατομμύρια ευρώ, περικοπή μοναδική στα παγκόσμια χρονικά; Και επιπλέον αναδιάρθρωση, η οποία καθιστά το χρέος βιώσιμο και μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε την αποδοχή της βιωσιμότητας από την παγκόσμια κοινότητα τώρα που έχουμε να εμφανίσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα.
Άρα λοιπόν ο λαός θέλουμε να έρθει στις εκλογές, έχοντας μπροστά του μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη κατάσταση, μια Ελλάδα με θεσμική ισοτιμία, μια Ελλάδα που έχει φύγει από τη μέγγενη του μνημονίου, από την ταπείνωση του δανειζομένου και του φτωχού συγγενούς.
Και βεβαίως περιμένατε στο τέλος της ομιλίας σας να αναφερθείτε στο ζήτημα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων και σας λέω -απευθύνομαι σε σας προσωπικά- ότι είναι πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία, κατά το Ποινικό Δίκαιο.
Περιμένω να έρθετε στη Βουλή με την πρότασή σας, που έχετε εξαγγείλει αλλά δεν τη βλέπω να κατατίθεται, γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή ανάμεσά μας, ανάμεσα σε σας και σε μένα κ. Τσίπρα, μία «μονομαχία» προσωπικού και πολιτικού ήθους. Ήθους, γιατί έχουμε διαδρομές προσωπικές, επιστημονικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, θεσμικές, δεν έχουμε προκύψει από παρθενογένεση.
Κι επειδή σε σχέση με τους ανθρώπους της γενιάς σας είστε εξαιρετικά ευνοημένος από την τύχη -ξεκινήσατε την πολιτική σας σταδιοδρομία ως α;ρχηγός κόμματος- πρέπει να τιμήσετε την εύνοια της τύχης, να σέβεστε τους αντιπάλους σας, να σέβεστε τους θεσμούς, να σέβεστε την αλήθεια.
Είδα το επιχείρημά σας. Το επιχείρημά σας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2012 είπε κάποια πράγματα. Ο κ. Μιχελάκης, ο κ. Μεϊμαράκης, άκουσα προηγουμένως, ο κ. Τασούλας… Θα απαντήσουν οι συνάδελφοι, θα απαντήσουν.
Έχετε υπόψη σας ότι η Βουλή ψήφισε έναν νόμο τον οποίον και εκτελέσαμε και για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν αυτές οι πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας; Και ψάχνετε να βρείτε που πήγαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε το Ναυτικό σε εκτέλεση του νόμου;
Πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε, για να αποκτήσουν αξία 2 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί έως το 2009 με τέσσερα υποβρύχια πεταμένα, τα τρία στο Σκαραμαγκά και το ένα στο Κίελο. Και ανακτήσαμε την κυριότητα και έτσι ο «Παπανικολής» είναι το καλύτερο πλοίο του στόλου και τα άλλα τρία ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αλλά ξέρετε ποια επιχειρήματα επικαλεστήκατε; Τα επιχειρήματα των οπαδών και των συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου. Δεν αναφέρατε σήμερα τη λέξη «αντισταθμιστικά ωφελήματα» που την έχετε πει άλλες φορές, γιατί η ακύρωσή τους ήταν η ακύρωση του δικτύου των παράνομων πληρωμών. Τα υπερασπιστήκατε τις προηγούμενες φορές. Πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τι υπερασπίζεστε; Αφού υιοθετήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη Τσοχατζόπουλου τώρα υιοθετείτε και τις αμαρτωλές συμβάσεις.
Χτυπάτε εμένα, αλλά έχετε στενό πολιτικό φλερτ με την κα Κατσέλη, η οποία ήταν συναρμόδια σε όλα αυτά τα θέματα. Κατακρίνετε το νόμο για τον Σκαραμαγκά, αλλά είπατε αιδημόνως «παρών» και στηρίξατε τον όμοιο νόμο για την Ελευσίνα, εδώ στη Βουλή. Τον όμοιο νόμο για την Ελευσίνα!
Και τώρα στηρίζετε συγκεκριμένα επώνυμα συμφέροντα, που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά, τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Θα τα πούμε όμως αναλυτικά. Αυτό είναι σκηνές από το έργο που θα παιχτεί εδώ, με ονόματα, με αποδείξεις, με συμφέροντα. Γιατί βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κ. Τσίπρα.
Και τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το τραγικό ερώτημα που έχει η χώρα. Τη στιγμή που χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση και εθνική ενότητα, έχουμε έναν τεχνητό διχασμό. Αντί για το συνταγματικό τόξο των δημοκρατικών δυνάμεων έχουμε πάλι το αμάλγαμα το ετερόκλητο των αντιμνημονιακών δυνάμεων για το οποίο μίλησα στη βασική μου αγόρευση.
Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το έλλειμμα αντιπολίτευσης. Πώς μπορεί να πορευθεί η χώρα μέσα σε τόσα και τέτοια προβλήματα, χωρίς συναίνεση, χωρίς ενότητα, αλλά και χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον; Γιατί όχι απλώς δεν έχουμε εναλλακτική λύση εκτός Ευρώπης, αλλά δεν προσφέρεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας εναλλακτική λύση.
Αν η εναλλακτική σας πρόταση είναι η σημερινή σας ομιλία αλίμονο για τον τόπο κ. Τσίπρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...