Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μυστική συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί αποκαλύπτει η «Wall Street Journal»

thumb
Τι οδήγησε στη μυστική συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Το παρασκήνιο της συμφωνίας περιλαμβάνει τη συμµετοχή στο µέλλον και ιδιωτών επενδυτών στο κόστος σωτηρίας κρατών, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών και τραπεζιτών σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια και να αποφευχθεί ντόµινο κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το «Σύμφωνο της Ντοβίλ», όπως θα μείνει γνωστή η συμφωνία, υιοθετήθηκε από τους δύο ηγέτες στις 18 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανίδα καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει στον Γάλλο πρόεδρο πως το Βερολίνο δεν θα δεχόταν επέκταση του προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013. Έτσι, πρότεινε έναν συµβιβασµό: Θα απέσυρε την πρόταση να επιβάλλονται αυτόµατα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερµανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ, φοβούµενη ότι η συµφωνία της µε τον Νικολά Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συµβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραµµή του συµφώνου στην Ντοβίλ, συµφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση «κουρέµατος» των ομολογιακών τίτλων.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...