Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Τα WikiLeaks καίνε την Ντόρα

Εκρηκτικές είναι οι αποκαλύψεις της ομάδας των ερευνητών, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της ομάδας του WikiLeaks, για την Ελλάδα, σύμφωνα με διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ».

Στα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουμε σήμερα, οι αμερικανικές υπηρεσίες απαντούν σε μια σειρά από ερωτήματα: Γ ιατί η Ντόρα Μπακογιάννη «κάρφωνε» στους Αμερικανικούς τον Πέτρο Μολυβιάτη; Πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος άλλαξε τους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη; Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόθυμος να υποστεί οποιοδήποτε πολιτικό κόστος αρκεί να διευκολύνει την αμερικανική κυβέρνηση; Ποιο ήταν το μυστικό σχέδιο της Ουάσινγκτον για εγκατάσταση ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό κόλπο; Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε την εναλλακτική πρόταση μεταστάθμευσης των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στη Λήμνο; Ποια γεγονότα ώθησαν τους Αμερικανούς να χαρακτηρίσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών «Μητσοτάκης-gate»; Γιατί η Ουάσινγκτον υιοθέτησε τις καταγγελίες Μαυρίκη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε και ενέκρινε τις υποκλοπές ακόμη και του τηλεφώνου του Ανδρέα Παπανδρέου;

Σωτήρχος - Μητσοτάκης ετοίμαζαν από κοινού αποφάσεις της Βουλής

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων ξεκινά από το 1990, σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 24 Αυγούστου του 1990, το οποίο είχε αποσταλεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προς το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από τα αναφερόμενα στο τηλεγράφημα που είχε συντάξει ο τότε πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Μάικλ Σωτήρχος φαίνεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής «συνεργάζεται» με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι από κοινού προετοίμαζαν αποφάσεις της Βουλής! Αποκαλύπτεται επίσης ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε «καρφώσει» σε συνομιλητή της πως ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, διπλωματικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν υπεύθυνος για τη μεταστροφή της απόφασης του Καραμανλή να επιτρέψει τη μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στη βάση του Ελληνικού.

Η επιχειρούμενη προσγείωση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα είχε σκοπό να ενισχυθούν οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που συμμετείχαν στον πόλεμο του Κόλπου, ο οποίος είχε ξεκινήσει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου του 1990.

Το τηλεγράφημα είχε χαρακτηριστεί PREL, που αναφέρεται στις εξωτερικές σχέσεις, και PGOV, που αντιστοιχεί σε ενδοκυβερνητικά θέματα, και είχε θέμα «τη μεταστάθμευση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα και την ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση».

Το έγγραφο αναφέρεται αρχικώς σε μια συνάντηση του πρεσβευτή Σωτήρχου με μη κατονομαζόμενο υπουργό, στην οποία το μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη -με εντολή του τότε πρωθυπουργού- επανέλαβε στον Αμερικανό διπλωμάτη όσα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε πει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ νωρίτερα και αυστηρώς εμπιστευτικά. Οτι δηλαδή «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αξιοποιήσει την ατμόσφαιρα της κρίσης και το πνεύμα της συνεργασίας στον Περσικό Κόλπο ως μια ευκαιρία για πλήρη ένταξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Αμερικανός συντάκτης του τηλεγραφήματος γράφει: «Σχετικά με το αίτημά μας για στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC-135 (σ.σ.: αναφέρεται σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού), ο συνομιλητής του Σωτήρχου σημείωσε ότι η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση που θα καλέσει ο Πρόεδρος Καραμανλής για να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία. Παρ’ ότι ο Καραμανλής είχε συμβουλεύσει τον Μητσοτάκη να είναι προσεκτικός σχετικά με την ανάμιξη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός παραμένει πρόθυμος να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση.
Προτού ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να προωθήσει το ζήτημα, ο πρεσβευτής Σωτήρχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Βαρβιτσιώτη στις 24 Αυγούστου για να εξετάσει εάν τα ιπτάμενα τάνκερ μπορούν να σταθμεύσουν στο Ελληνικό υπό το πρίσμα των υφισταμένων συμφωνιών, απομακρύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ανάγκη ο Μητσοτάκης να προσεγγίσει τον Καραμανλή».

Στη συνέχεια της συνάντησης του κ. Σωτήρχου με τον μη κατονομαζόμενο υπουργό, ο συνομιλητής του Αμερικανού πρεσβευτή -κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη- είπε ότι «η κρίση στη Μέση Ανατολή προσφέρει μια ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία να γίνουν πλήρη μέλη (σ.σ.: αντί για παρατηρητές) της ΔΕΕ.
Επανέλαβε ότι ο Μητσοτάκης θα το εξετάσει, διότι όταν η κρίση περάσει ίσως η πολιτική κατάσταση να μην επιτρέπει στην κυβέρνηση να προωθήσει την τουρκική υποψηφιότητα σε αυτό το Σώμα».

Ο συνομιλητής του Αμερικανού πρεσβευτή ξεκίνησε τα σχόλιά του για το θέμα της ΔΕΕ επιμένοντας να κρατηθεί το θέμα αυστηρώς εμπιστευτικό. Είπε πως «αν έστω και μια λέξη διαρρεύσει προς τα έξω, δηλαδή ότι η κυβέρνηση προωθεί την ένταξη της Τουρκίας σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό οργανισμό, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρουν ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. πως ξεπουλά τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο κ.τ.λ.».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...