Οι αλλαγές θα συνεχιστούν για μια δίκαιη χώρα και μια οικονομία βιώσιμη, τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής». Για πολιτική διεξόδου δια της... ασφυξίας μιλάει ο Α. Σαμαράς, ενώ η Α. Παπαρήγα θεωρεί ότι ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και Τρόικα θα κλιμακωθεί.
"Οι μεταρρυθμίσεις είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν κάποιους, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων, σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας", σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου. "Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το 2010, επιμένοντας στις μεγάλες αλλαγές, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω παθογένειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας", τονίζει ο πρωθυπουργός.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διορθωθούν αδικίες χρόνιες ή και πρόσκαιρες, λόγω κρίσης, ενώ υπογραμμίζει ότι "το 2010 κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα". "Χωρίς, όμως, την ωριμότητα του ελληνικού λαού, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της".
Την ίδια στιγμή δίνουμε ευρωπαϊκή μάχη και δημιουργούμε συμμάχους σε προτάσεις, όπως τα κοινά ευρω-ομόλογα, αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου και υπογραμμίζει την ανάγκη να "μετατρέψουμε την οργή ή την απογοήτευσή μας όχι σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπιαίων τράγων, αλλά σε δύναμη αλλαγής".
"Η πολιτική του μνημονίου, η πολιτική διεξόδου δια της... ασφυξίας, είναι ήδη φανερό ότι δεν οδηγεί πουθενά", ανταπαντά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ενώ εκτιμά ότι 2011 θα είναι χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα, όπως λέει, θα κληθεί να αλλάξει την πολιτική της για διέξοδο από την κρίση δανεισμού, αλλά και το πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο.
Ο Α. Σαμαράς, θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτη η διέξοδος με ανάκαμψη και ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις με "επανεκκίνηση" της οικονομίας και όχι με υπερ-φορολόγηση που οδηγεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
"Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας, προκειμένου να διασφαλίσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος", εκτιμά, από την πλευρά της, η γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τονίζει: "Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της μόνιμης καταδίκης στη φτώχεια και στην ανασφάλεια. Επικίνδυνες συμφωνίες ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου είναι έτοιμες προς υπογραφή".
Για ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε ένα μίνιμουμ σχέδιο ενεργοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εναλλακτικές λύσεις, μιλά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτιμά ότι το 2011 ίσως να είναι η κρισιμότερη χρονιά στην νεώτερη Ιστορία. "Το σχέδιο του ΔΝΤ, που πρόθυμα υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι η επόμενη χρονιά ν’ αποτελέσει το «έτος 0» γι΄ αυτή την Ελλάδα που ετοιμάζουν", λέει ο Α. Τσίπρας.
"Ο Ελληνας ανησυχεί και φοβάται για το μέλλον του", σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει και θα βγει πάλι νικητής αρκεί να αντλήσει δύναμη από τις εθνικές του αξίες, ιδέες και πρότυπα.
Ο Φ. Κουβέλης, μιλά για παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση, εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν θα τηρηθεί ούτε για δύο μήνες και προτείνει "μια πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία, με τη μέγιστη συσπείρωση των πολιτών".
Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη για μια εκ βάθρων αλλαγή των πάντων και εκφράζει την ευχή το 2011 η χώρα και οι θεσμοί της, ιδίως τα κόμματα, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ωστε το 2011 να σφραγίσει ένα καλύτερο μέλλον.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου