Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικος Γολγοθάς για τον υπουργό Οικονοµικών

Με ποινές-φωτιά στους φοροφυγάδες, αλλά και συµβιβαστικές λύσεις στα κλειστά επαγγέλµατα φιλοδοξεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου να περάσει δύο από τις δυσκολότερες δοκιµασίες που του έχει αναθέσει η τρόικα ώς τον Φεβρουάριο και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου.
Την τριάδα των σκληρών δοκιµασιών συµπληρώνει η προετοιµασία των νέων µέτρων για την περαιτέρω µεί ωση του ελλείµµατος την περίοδο 2012-2014 κατά 11 δισ. ευρώ περίπου – από 17 δισ. ευρώ που αναµένεται να κλείσει το 2011 σε 6 δισ. ευρώ το 2014. Αυτή τη δοκιµασία, µάλιστα, ο υπουργός Οικονοµικών σκοπεύει να τη µοιραστεί µε τα πολιτικά κόµµατα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους, ζητώνταςτους να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς εκείνοιβλέπουν να µειώνεται το έλλειµµα. Ελπίζειέτσι να τους καταστήσει «συνυπεύθυνους», µετριάζοντας τις αντιδράσεις τους.

Για να κερδίσει το στοίχηµαµε την τρόικα, ο υπουργός Οικονοµικών πρέπει να συνεχίσει το επόµενο δίµηνο να δουλεύει µε τους εντατικούς ρυθµούς του τελευταίου µήνα, εκτελώντας τις «εντολές» της, τη µία µετά την άλλη.

Πρώτα στη σειρά, για το 2011, τα κλειστά επαγγέλµατα, όπου το οικονοµικό επιτελείο φιλοδοξεί να κλείσει τα µέτωπα πριν καν ανοίξουν, προσφέροντας λύσεις συµβιβασµού,οι οποίες και τις εντολές του Μνηµονίου θα ικανοποιούν, αλλά και κάποιους από τους ισχύοντες «περιορισµούς» θα διατηρούν, έστω και µε άλλο όνοµα. Χαρακτηριστικά,το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση µεν των κατώτατων ή προκαθορισµένων αµοιβών, που ισχύουν για δικηγόρους, συµβολαιογράφους και µηχανικούς, αλλά ταυτόχρονα και στη διατήρηση µιας λογικής αµοιβών (που θα ονοµαστούν π.χ. «ενδεικτικές») ως βάσης υπολογισµού για την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταµεία και τους συλλόγους. Το νοµοσχέδιο, πάντως, διατηρεί έναν ριζοσπαστικό χαρακτήρα στο πρώτο τµήµα του, µε τις οριζόντιες ρυθµίσεις, που προβλέπει κατάργηση κάθε περιοριστικής απαίτησης για την είσοδο σε ένα επάγγελµα. Μόνο αν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δηµόσιου συµφέροντος θα µπορεί ο αρµόδιος υπουργός εντός τριµήνου να καθιερώσει νέους περιορισµούς. Το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί στα µέσα Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερη πρόκληση, η καταπολέµηση τηςφοροδιαφυγής, για την καθυστέρηση αντιµετώπισης της οποίας έκανε «παρατήρηση» στην κυβέρνηση ο κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν. Στο τραπέζι έχουν πέσει φιλόδοξες προτάσεις, που προβλέπουν αυστηροποίηση ποινών για τους φοροφυγάδες, όπως π.χ. να µην είναι εξαγοράσιµη η ποινή τους – και άρα να µπαίνουν στη φυλακή – αν δεν πληρώσουν όλον τον φόρο. Επίσης, σχεδιάζονται νέες διαδικασίες αξιολόγησης των εφοριακών και των εφόρων µε ποσοτικούς στόχους. Οι ελεγκτικοίµηχανισµοί θα οργανωθούν σε κεντρικόεπίπεδο, αντί του τοπικού που ισχύει σήµερα και ευνοεί τη διαφθορά. Το σχετικό νοµοσχέδιο αναµένεται να κατατεθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Η επιµήκυνση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κι άλλον έναν λόγο να δείξει τον καλύτερο εαυτό του τον Ιανουάριο. Καλώς εχόντων των πραγµάτων, µέσα στον µήνα αυτό θα εγκρίνει το Eurogroup την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου της τρόικας, ενώ θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του και τογερµανικό Κοινοβούλιο. Αν δεν πειστεί η Γερµανία ότι η Ελλάδα εφαρµόζει τις δεσµεύσεις της, τα πράγµατα µπορεί να αγριέψουν...

Σε κατηφόρα οι αµοιβές των ∆ΕΚΟ
Την κατηφόρα έχουν αρχίσει να παίρνουν οι αµοιβές των υπαλλήλων των ∆ΕΚΟ.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, στο 9µηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου αυτές είχαν µειωθεί κατά 15% σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου έτους, καθώς εφαρµόσθηκε κι εκεί η µισθολογική πολιτική του ∆ηµοσίου. Οι νέες µειώσεις του πολυνοµοσχεδίου, ώς και κατά 25%, θα ισχύσουν επιπροσθέτως αυτών.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...